Poradna: Zkrácený úvazek a výpověď

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Alice: Pracuji na zkrácený úvazek a nyní mám možnost zajímavější a lépe placené práce. Mohu výpovědí skončit za týden? Pokud ne, jak to tedy udělat, abych mohla co nejdříve nastoupit do nové práce?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Ani při práci na zkrácený úvazek nelze pracovní poměr ukončit okamžitě. Jako zaměstnanec máte samozřejmě právo na podání výpovědi bez udání důvodu, v takovém případě však poběží klasická dvouměsíční výpovědní lhůta, která začíná běžet od prvního dne následujícího měsíce po jejím doručení zaměstnavateli. Z důvodu práce na zkrácený úvazek nedochází ke krácení výpovědní lhůty.

Rychle ukončení? Dohoda

Vzájemnou dohodou se zaměstnavatelem však můžete ukončit pracovní poměr ihned. Zatímco je však výpověď jednostranným právním aktem, tak se vzájemnou dohodou musí zaměstnavatel souhlasit. Na ukončení pracovního poměru vzájemnou dohodou není právní nárok.

Komunikace se zaměstnavatelem

V praxi se zpravidla vyplácí mít se zaměstnavatelem dobré vzájemné vztahy, v takových případech je většina zaměstnavatelů přístupná uzavření vzájemné dohody, zvláště v případě, že zaměstnanec pracuje pouze na zkrácený úvazek a odchází za finančně zajímavější nabídkou. Většina zaměstnavatelů chce mít ve firmě zaměstnance, kteří zde vidí svoji budoucnost, pracovní nasazení zaměstnance ve výpovědní lhůtě mnohdy citelně klesá. Zkušení zaměstnavatelé tedy raději přistupují na vzájemnou dohodu s nějakou alespoň minimální dobou na zaučení nového zaměstnance na dané pozici.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí