Francouzská centrální banka varuje před možným krachem na finančních trzích

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Banque de France ve svém pravidelném měsíční komuniké vydala poměrně rozsáhlou analýzu rizik na současných finančních trzích. Jelikož žijeme v globálním světě, většinu těchto rizik lze aplikovat i na naši situaci. Jaká to jsou?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Vysoká valorizace finančních aktiv

Banka varuje především před vysokou cenou rizikových firem. To jsou zejména ty s vysokým zadlužením, které při zvednutí úrokových sazeb riskují krach. Toto riziko není v ceně akcií započítané. Nebezpečí se však netýká jen rizikových firem, celé prostředí akciových trhů si zvyklo na fungování v režimu nízkých úrokových sazeb. To ještě umocňuje fakt, že životnost tradera na finančních trzích je okolo deseti let. Prakticky to znamená, že většina z těch současných má zkušenosti pouze s trhem s nízkými úrokovými sazbami. Pokud se zvednou, nezmění se jen jeden parametr trhů. Změna úrokových sazeb znamená celkovou změnu smýšlení a způsobu investování. Osvědčené metody z minulých let, jak na burze vydělat, teď jednoduše nebudou platit. V neposlední řadě je trh rizikový proto, že čím dál víc investorů používá obchodní páky, což je způsob obchodování, kdy je vlastní kapitál doplněn cizím. Vlastní kapitál tak funguje jako záloha a záruka vypůjčených peněz. Toto obchodování může velmi jednoduše znásobit zisky, ale bohužel to platí i naopak. Naše ztráty mohou být několikanásobně vyšší, než kdybychom obchodovali bez tohoto nástroje. Běžné využívání páky vede k vysokým cenám akcií.

Odolnost vůči riziku

Francouzská centrální banka se nespokojí jen s pojmenování rizik, ale snaží se naznačit i možná řešení. V tomto případě je podle ní nejlepší obranou přísnější dohled nad finančními institucemi a hlavně nad tím, zda mají dostatek hotovosti pro krytí svých operací. Zmírnit riziko by chtěla pomocí lepších a jasnějších pravidel pro investiční fondy. Centrální bankéři mají jistě pravdu, ale praxe bývá často jiná než teorie. Dohled nad finančními institucemi je komplikovaný. Jak ukázala krize z roku 2008, porušování pravidel se zjistí až zpětně, to už ale bývá pozdě. Drobný investor by dnes neměl zapomenout, že světové trhy stojí na hliněných nohou.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Matěj Široký

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí