Nejhorší americké akcie z Dow Jones v loňském roce

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Rok 2021 byl v důsledku uvolněné měnové politiky amerického FEDu, který zaplavuje každý měsíc tamní finanční trhy hotovostí, velmi výnosný pro investory. Index Dow Jones tvoří 30 společností, z toho pouze sedm akcií skončilo v červených číslech. Které tři akcie se v roce 2021 nejvíce propadly?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Boeing -5,95 %

Letecký provoz není na stejné úrovni jako před koronavirem. Z toho důvodu logicky poklesl zájem o nová letadla. To však není vše, co trápí amerického konstruktéra. Americká letová agentura nedala zelenou modelu 787. Agentura zkoumá i nadále bezpečnost tohoto typu letadla a americký konstruktér ho musí neustále přepracovávat. Kvůli tomu nabírá výrobní plán Boeingu obrovské zpoždění. Proto bude i rok 2022 pro tuto americkou společnost velmi komplikovaný a může být znovu ztrátový.

Verizon -11,56 %

Telekomunikační oblast je defenzivní sektor, který investoři vyhledávají v nejisté době. Americká společnost Verizon je však výjimkou, i přes solidní roční dividendu okolo 4,4 % investoři tomuto titulu nevěří. Důvodů je hned několik. První z nich představuje otázka budoucnosti kabelové televize v USA, která se stává čím dál víc minulostí. Je otázkou, zda bude Verizon tento sektor zachovávat a čím nahradí výpadek příjmů z něj. Možným řešením je rozvoj technologie 5G, jenomže její zavádění doprovázejí technické obtíže. Masové spuštění sítě 5G nabírá zpoždění, které se negativně projeví na hospodaření celé firmy.

Walt Disney -14,51 %

Americký Walt Disney prochází komplikovaným obdobím. Tradiční činnost společnosti, tedy provozování zábavních parků, byla v době koronaviru prakticky zastavena. Už teď je jisté, že lidé se budou k cestování a návštěvě takovýchto parků vracet jen pozvolna. Avšak Walt Disney umí na těžkou situaci zareagovat. Během lockdownů rozvinul své streamovací služby. Společnost se na tomto segmentu stala světovou dvojkou hned za Netflixem. Tím, že se v těžké době adaptovala, potvrdila svou silnou životaschopnost. Ale i přesto se akcie Walt Disney stala v prestižním indexu Dow Jones tou nejméně výkonnou.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Matěj Široký

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí