Poradna: OSVČ a neplacení sociálního pojištění

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Lukáš: Jsem živnostník a uvažuji o odhlášení od platby sociálního pojištění, v penzi prostě budu spoléhat pouze na vlastní úspory. Jak mám postupovat?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Systém sociálního pojištění je pro OSVČ (stejně tak samozřejmě pro zaměstnance) povinný. Nemůžete se odhlásit od sociálního pojištění s tím, že nebudete platit sociální pojištění pojištění a v penzi budete žít pouze z naspořených peněz.

Sazba sociálního pojištění

OSVČ odvádí na sociálním pojištění 29,2 % z vyměřovacího základu, kterým je polovina daňového základu nebo minimální vyměřovací základ. Pokud je skutečný vyměřovací základ (polovina daňového základu) nižší než minimální vyměřovací základ, potom se sociální pojištění vypočte právě z minimálního vyměřovacího základu. Sociální pojištění alespoň v minimální výši musí platit i OSVČ ve ztrátě. Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti nemůže nastat situace, že by osoba samostatně výdělečně činná neplatila sociální pojištění. Případné neplacení sociálního pojištění je sankciováno.

Sociální pojištění je povinnou daní

Placení sociálního pojištění je tedy nutné chápat jako povinnou daň, ze které jsou v průběžném důchodovém systému financovány penze současných penzistů. Vlastní investice na důchod budou však v budoucnu hrát ještě vyšší roli, než je tomu nyní, proto by mělo být investování a spoření na důchod pro OVSČ samozřejmostí. Úroveň státních důchodů bude muset v budoucnu vlivem prodlužující se délky výplaty důchodu, růstu počtu penzistů, a tedy zvyšujícím se finančním nárokům klesat.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí