Poradna: Jsem vdova, mám odejít do předčasného důchodu?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Lucie: Před pár týdny mi byl přiznán vdovský důchod po manželovi, uvažuji o předčasném důchodu. Co mi radíte?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Odchod do předčasného důchodu je vždy individuálním rozhodnutím. V dotazu nepíšete, proč o předčasném důchodu uvažujete. Z finančního hlediska je však pro Vás výhodnější nyní do předčasného důchodu neodcházet.

Nárok na dva důchody

V případě, že by Vám byl přiznán předčasný důchod, potom byste vdovský důchod a předčasný důchod nepobírala v plné výši, ale uplatnila by se pravidla pro souběh důchodů. V plné výši byste pobírala vyšší z těchto dvou důchodů a z druhého důchodu byste pobírala pouze polovinu procentní výměry důchodu. Oproti současné situaci, kdy pobíráte pouze vdovský důchod, by se Vám celková částka státního důchodu zvýšila relativně málo a dle mého názoru citelně méně, než očekáváte. Zvýšení by mohlo být např. necelé tři tisíce – údaj uvádím pouze orientačně, konkrétní částka by samozřejmě závisela na Vaší situaci.

Práce třeba na dohodu o pracovní činnosti

Pokud Vás současná práce již vyčerpává nebo tam nechcete z různých důvodů pracovat, potom může být pro Vás řešením např. přivýdělek k vdovskému důchodu na dohodu o pracovní činnosti nebo zkrácený úvazek. Ze zkráceného úvazku se sociální pojištění platí vždy a z dohody o pracovní činnosti, jestliže je hrubá měsíční odměna 3500 Kč a více. Práce, ze které se odvádí sociální pojištění, se přitom zohledňuje pro výpočet starobního důchodu (zejména je důležité, že zvyšuje získanou dobu pojištění). Z důvodu výkonu takové práce budete mít následně vlastní starobní důchod vyšší.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí