Povinné pojistné placené zaměstnavatelem

štítky Pojištění Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Mzdové náklady zaměstnavatele netvoří pouze hrubá mzda zaměstnance, ale i povinné sociální pojištění a zdravotní pojištění placené zaměstnavatelem za zaměstnance.

Zaměstnavatelé platí za zaměstnance 9 % na zdravotním pojištění a 24,8 % na sociálním pojištění. Souhrnná sazba pojistného tedy činí 33,8 %. Platbě pojistného se nemohou zaměstnavatelé vyhnout. Právě mzdové náklady jsou přitom pro zaměstnavatele nejdůležitějším mzdovým údajem.

Limit pro platbu sociálního pojištění

Zdravotní pojištění se platí z jakkoliv vysoké hrubé mzdy, sociální pojištění pouze do dosažení maximálního vyměřovacího základu, který pro rok 2022 činí 1867728 Kč.

Praktický příklad

Zaměstnankyně Denisa má hrubou mzdu 40000 Kč. Zaměstnavatel za ni platí ještě souhrnné povinné pojistné v částce 13520 Kč (40000 Kč × 33,8 %). Mzdové náklady zaměstnavatele činí tedy 53520 Kč (40000 Kč + 13520 Kč). Tato částka není ještě konečná a do celkových nákladů spojených s výkonem dané pracovní činnosti se promítá ještě nejenom stravné nebo komerční pojištění, ale i další výdaje jako pracovní oblečení a pomůcky.

Úspora na pojistném u pracovních dohod

Na povinném pojistném zaměstnavatelé ušetří, pokud zaměstnanec pracuje na některou z pracovních dohod a hrubou měsíční odměnu má do limitu. Taková zaměstnání jsou však vhodná pro opravdu příležitostný výdělek. Limit pro neplacení sociálního a zdravotního pojištění u pracovních dohod je nízký a činí: 10000 Kč a méně u dohody o provedení práce a 3499 Kč a méně u dohody o pracovní činnosti.

Petr Gola

Další články k tématu Daně ze mzdy v roce 2022

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí