Neplacení SP z pasivních příjmů

štítky Investice Pojištění přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Kapitálové příjmy, příjmy z nájmu nebo ostatní zdanitelné příjmy nepodléhají odvodům na sociální pojištění, i když daň z příjmu fyzických osob se z nich platí.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Z pasivních příjmů dle § 8, § 9 a § 10 zákona o dani z příjmu se neplatí sociální pojištění. To tedy znamená, že těmito příjmy není vyřešen pojistný vztah pro důchodové a nemocenské účely. Pro zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné, které odvádí sociální pojištění ze svých aktivních příjmů je to jistě přínosné. Ostatní občané, kteří současně nesplňují některou z náhradních dob pojištění, by měli této skutečnost přizpůsobit své vlastní finanční a investiční zajištění.

Praktický příklad

Zaměstnankyně Karolína pracuje pro zaměstnavatele AB na zkrácený úvazek s hrubou měsíční mzdou 18400 Kč a k tomu má ještě pravidelný měsíční příjem z nájmu ve výši 25000 Kč. Přestože paní Karolína pracuje na zkrácený úvazek, tak je jí z hrubé mzdy sráženo zaměstnavatelem sociální pojištění a odpracovaná doba se jí hodnotí pro důchodové účely a zakládá účast na nemocenském pojištění.

Dosahovaný měsíční příjem ve výši 25000 Kč však nebude mít žádný vliv na důchodové a nemocenské nároky. Případná nemocenská se bude počítat jenom z hrubé mzdy 18400 Kč a stejná částka bude ovlivňovat výpočet budoucího důchodu.

Zdanění pasivních příjmů je nižší

Zdanitelné pasivní příjmy nepodléhají odvodům na sociální pojištění (ani na zdravotním pojištění), zdanění těchto příjmů je tedy nižší než aktivních příjmů ze závislé činnosti a samostatné výdělečné činnosti.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí