Žádný limit pro daňový bonus

štítky Daně Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Za rok 2020 bylo možné čerpat roční daňový bonus maximálně v částce 60300 Kč. Za rok 2021 lze již čerpat daňový bonus vyšší, limit byl zrušen. Kdo si finančně polepší?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Z důvodu zvýšení daňového zvýhodnění na druhé a další děti zrušení maximálního ročního daňového bonusu využijí již daňoví poplatníci splňující podmínky pro čerpání ročního daňového bonusu, kterým nevzniká povinnost platit žádnou daň z příjmu, a přitom uplatňují daňové zvýhodnění na tři a více dětí.

Praktický příklad

Paní Veronika vykonává samostatnou výdělečnou činnost a její hrubý zisk za rok 2021 bude činit 185000 Kč. Paní Veronika je samoživitelkou a vychovává tři děti, na které uplatní roční daňové zvýhodnění v souhrnné částce 65364 Kč (15204 Kč na první dítě, 19404 Kč na druhé dítě a 24204 Kč na třetí dítě).

  • Roční daň z příjmu fyzických osob je 0 Kč, neboť vypočtená daň z příjmu je 27750 Kč (185000 Kč × 15 %) a sleva na poplatníka je 27840 Kč. Sleva na poplatníka přitom snižuje vypočtenou daň z příjmu maximálně do nuly, přestože je vyšší.
  • Daňové zvýhodnění v souhrnné částce 65364 Kč je tedy v plném rozsahu současně daňovým bonusem. Pokud by nedošlo ke zrušení stropu pro čerpání daňového bonusu, potom by mohla paní Veronika obdržet pouze 60300 Kč. Nyní však obdrží od státu formou daňového bonusu dokonce 65364 Kč.

Kdo uplatní dvojnásobné daňové zvýhodnění?

Zrušení maximálního limitu pro roční daňový bonus od letošního roku tedy v praxi ocení nejenom lidé s více dětmi (při nízkých příjmech již se třemi dětmi, jak jsme si vypočetli v praktickém příkladu), ale i rodiče, jejichž dítěti nebo dětem byl přiznán průkaz ZTP/P. Na děti, které jsou totiž držiteli průkazu ZTP/P, se uplatňuje daňové zvýhodnění ve dvojnásobné výši.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Další články k tématu Daňové zvýhodnění

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí