Poradna: Dva měsíce jsem nepracovala, dostanu daňové zvýhodnění?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Monika (34 let) – Jsem samoživitelka a vychovávám dceru, která je na prvním stupni ZŠ. V měsících květnu a červnu jsem byla nezaměstnaná, protože bývalý zaměstnavatel ve velkém propouštěl. Novou práci jsem našla nyní od července. Mám nárok na daňové zvýhodnění za květen a červen?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Daňové zvýhodnění na děti může uplatnit vždy pouze jeden z rodičů. Zaměstnanci uplatňují daňové zvýhodnění měsíčně při výpočtu měsíční čisté mzdy. Měsíční daňové zvýhodnění na první dítě činí 1267 Kč. V případě práce pro více zaměstnavatelů současně je možné daňové zvýhodnění uplatnit pouze u jednoho z nich, u kterého je podepsáno prohlášení k dani.

Daňové zvýhodnění snižuje daň z příjmu

Na výpočet sociálního a zdravotního pojištění nemá uplatňované daňové zvýhodnění vliv. Daňové zvýhodnění snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu. Pokud je daňové zvýhodnění vyšší než vypočtená daň z příjmu, tak vzniká dokonce nárok na daňový bonus vyplácený státem právě ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodněním a vypočtenou daní z příjmu. O případný daňový bonus je vyšší čistá mzda.

Nárok na daňovou vratku

Pokud nebudete mít povinnost podat daňové přiznání, potom budete moci požádat nového zaměstnavatele začátkem roku 2022 o roční zúčtování daně za rok 2021. V ročním zúčtování daně se přitom uplatní daňové zvýhodnění na dceru ve výši 15204 Kč, tedy za všech 12 měsíců roku 2021, i za měsíce, kdy jste byla nezaměstnaná. Z tohoto důvodu by Vám vznikl nárok na daňovou vratku, kterou byste obdržela ve výplatě po provedeném ročním zúčtování za rok 2021. O daňové zvýhodnění na dceru za měsíce květen a červen tedy nepřijdete, ale peníze obdržíte až po provedeném ročním zúčtování daně v roce 2022.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí