Paušál na auto

štítek Auto–moto přečtete do minuty

foto: Dům financí

OSVČ, které vedou daňovou evidenci, mohou uplatňovat paušál na auto. Jaká omezení a pravidla platí pro uplatnění paušálu na auto?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Osoby samostatně výdělečně činné, které si plní daňové povinnosti prostřednictvím přihlášení k paušální dani a OSVČ uplatňující při stanovení ročního daňového základu výdajový paušál, již nemohou paušál na auto uplatnit.

V ročním výdajovém paušálu jsou již všechny výdaje

Vždyť OSVČ platící daňový paušál hradí ročně na dani z příjmu pouze 1200 Kč a tuto částku již nelze snížit. OSVČ uplatňující roční výdajový paušál mohou díky této legislativě ušetřit ročně desetitisíce na povinných daňových platbách daň z příjmu a výdajový paušál v sobě zahrnuje již veškeré výdaje na auto sloužící k výkonu samostatné výdělečné činnosti. Výdajový paušál na auto mohou tedy uplatňovat jen OSVČ vedoucí daňovou evidenci.

Parametry paušálu na auto

Měsíční paušál na auto, který mohou OSVČ vedoucí daňovou evidenci, uplatnit, činí 5000 Kč. Auto na paušál je přitom možné uplatnit maximálně na tři auta. V případě, že osoba samostatně výdělečně činná používá auto i k soukromým účelům, potom činí měsíční paušál 4000 Kč na jedno auto. Osoby samostatně výdělečně činné vedoucí daňovou evidenci si musí propočítat, zdali se jim výdajový paušál na auto vyplatí či nikoliv. Záleží na ročním nájezdu.

Kalkulaci je nutné provést včas

Důkladnou kalkulaci, zdali je daňově výhodnější paušál na auto nebo skutečné výdaje (za pohonné hmoty a parkovné), by si měly osoby samostatně výdělečně činné vedoucí daňovou evidenci provést včas. Režim nelze během roku kombinovat a střídat, buď se po celý rok uplatňuje paušál na auto, nebo se evidují skutečné výdaje.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Další články k tématu Paušály v podnikání

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí