Daňový paušál 2021

štítek Daně čtení na 2 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

V letošním roce si mohou OSVČ s ročním příjmem do 1 miliónu korun plnit veškeré své daňové povinnosti měsíční paušální daní v částce 5469 Kč, pokud se k ní přihlásili.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Nejjednodušší administrativu pro OSVČ přináší možnost přihlášky k paušální dani. V letošním roce je daňová povinnost splněna souhrnnou měsíční platbou ve výši 5469 Kč, která v sobě zahrnuje zdravotní pojištění ve výši 2393 Kč, sociální pojištění ve výši 2976 Kč a daň z příjmu ve výši 100 Kč. Měsíční částka daňového paušálu se bude v příštích letech měnit v závislosti na vývoji makroekonomických ukazatelů.

Rozdíl oproti uplatňování výdajového paušálu

Některé OSVČ uplatňují při stanovení ročního daňového základu výdajový paušál, v takovém případě však neví předem, kolik zaplatí na povinných daních. Daň z příjmu fyzických osob může být nulová nebo lze obdržet i daňový bonus, pokud je daňové zvýhodnění na děti vyšší, než vypočtená daň z příjmu. Při využití výdajového paušálu musí být vždy sociální i zdravotní pojištění zaplaceno alespoň v minimální výši. Výdajový paušál mohou využít i OSVČ s ročním příjmem nad 1 milión korun.

Daňový paušál však přináší jistotu, kolik se za celý rok zaplatí na všech daních dohromady. Platba na sociální pojištění je o 15 % vyšší než minimální měsíční platba v letošním roce v částce 2588 Kč. Platba vyššího sociálního pojištění má pozitivní vliv na důchod. Oproti využití výdajového paušálu snižuje účast na paušální dani daňové a administrativní povinnosti na úplné minimum. OSVČ s příjmem do limitu, které nechtějí mít žádné daňové starosti a přesně vědět, kolik zaplatí na daních, možnosti účasti na paušální dani využily.

Daňové zvýhodnění uplatní druhý z rodičů

V případě, že jeden z rodičů je OSVČ a druhý zaměstnance, tak v praxi daňové zvýhodnění na děti uplatňuje zaměstnaný rodič. V takovém případě je vyšší již každý měsíční rodinný disponibilní příjem, neboť zaměstnanci uplatňují daňové zvýhodnění na děti každý měsíc při výpočtu čisté mzdy. Pokud nemůže druhý z rodičů daňové zvýhodnění uplatnit, potom je mnohdy pro OSVČ s příjmem do limitu daňově výhodnější uplatňovat výdaje ročním výdajovým paušálem, protože neplatí nic na dani z příjmu a ještě se dostává daňový bonus od státu.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Další články k tématu Paušály v podnikání

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí