Mám hypotéku a přitom více ušetřím

štítky Domácnost Hypoteční úvěry přečtete do minuty

foto: Dům financí

Někteří mladí lidé se nechtějí finančně vázat, a proto raději volí život v pronájmu, což jim umožňuje se snadněji přestěhovat a být finančně svobodnější. Je to však finanční výhra?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Ceny nemovitosti v Česku rostou a hypotéka je dlouhodobým závazkem. Situace na trhu s bydlením není pro mladé lidi jednoduchá. Z dlouhodobé a vysoké hypotéky mají někteří mladí lidé obavy. Dlouhodobé splácení hypotéky je totiž skutečně velkým finančním zásahem do rodinného hospodaření. Někteří mladí lidé však právě díky nutnosti dodržovat pravidelné měsíční splátky hypotéky se stávají finančně zodpovědnějšími, mají své výdaje více pod kontrolou a paradoxně se někdy stává, že jsou na tom nakonec finančně lépe a více ušetří.

Žádné nepromyšlené nakupování

Život s hypotékou je samozřejmě náročný, vyžaduje finanční disciplínu a zodpovědnost. Při splácení hypotéky je nutné mít rodinné finance pod kontrolou. Přesná evidence příjmů a výdajů je naprostou samozřejmostí. Rodiny splácející hypotéku zpravidla neutrácí za hlouposti a mají vytvořenu finanční rezervu na načekané výdaje.

Hypotéka musí odpovídat finančním možnostem

I během splácení hypotéky může rodina utrácet za zábavu, koníčky a jezdit na dovolenou. Základním předpokladem samozřejmě je, že pořízená nemovitost na hypotéku odpovídá rodinným finančním možnostem. Vždy je vhodné být při hledání nemovitosti na sebe více finančně přísnější, než požaduje banka, mít zkrátka vyšší disponibilní měsíční příjmy po splátce hypotéky než vychází z bankovní kalkulace. Z dlouhodobého hlediska je život ve vlastním bytě nebo domě finančně výhodnější, protože odpadají výdaje za platbu nájemného.

Větší úspěch v práci

Pro některé zaměstnance je vidina doplacení hypotéky velmi významným stimulem pro úspěch v práci. Svědomitě si plní své pracovní úkoly, sledují situaci na trhu práce a případně jsou ochotni si i přivydělat. Hypotéka se tak v praxi někdy stává motorem kariérního růstu.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí