Poradna: Mohu mít brigádu při vdovském důchodu?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Věra (65 let): Od státu pobírám vdovský důchod po zemřelém manželovi a současně vlastní starobní důchod. Nyní mám nabídku na brigádu. Za jakých podmínek si mohou přivydělat, abych o vdovský důchod nepřišla?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Vdovský důchod po zemřelém manželovi se standardně pobírá pouze jeden rok, po uplynutí jednoho roku pouze za situace, že je splněna některá ze zákonných podmínek. Vy splňujete věkovou podmínku, a proto pobíráte současně vdovský důchod i starobní důchod dle pravidel pro souběh důchodů.

Příjem není omezen

Na výši pobíraného vdovského důchodu nemá vliv, jak vysoké příjmy má vdova ze závislé činnosti, samostatné výdělečné činnosti nebo plynoucí z pasivních příjmů. Již při výpočtu vdovského důchodu se nehodnotí, v jaké životní situaci se vdova nachází a ani se netestuje její majetková situace. Výpočet vdovského důchodu závisí pouze na průběhu pojištění zemřelého manžela, ostatní okolnosti se nehodnotí. Můžete mít tedy libovolně vysoké příjmy z brigády a tento příjem nebude mít žádný vliv na Váš souhrnný státní důchod. Můžete pracovat na pracovní smlouvu nebo na některou z pracovních dohod (dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti). Typ úvazku ani výše mzdy či odměny neovlivní Váš vdovský důchod.

Máte nárok na slevu na poplatníka

Pro krátkodobou brigádu nabízejí zaměstnavatelé nejčastěji práci na dohodu o provedení práce. Když je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně, tak se z hrubé odměny neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění. Na základě dohody o provedení práce je možné pracovat pro jednoho zaměstnavatele maximálně 300 hodin za rok. I pro práci pouze na brigádu je možné při výpočtu čisté odměny uplatnit slevu na poplatníka ve výši 2320 Kč, podmínkou je podepsání prohlášení k dani. Z důvodu uplatnění slevy na poplatníka se neplatí nic na dani z příjmu až do hrubé měsíční mzdy nebo hrubé měsíční odměny ve výši 15400 Kč.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí