Brigáda a daňové zvýhodnění na děti

štítek Daně přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

V letních měsících si řada občanů přivydělává na některou z pracovních dohod. Za jakých podmínek lze uplatnit daňové zvýhodnění na děti na brigádě?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Daňové zvýhodnění na děti snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu a když je vyšší než vypočtená daň z příjmu, tak vzniká nárok na daňový bonus ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodněním a vypočtenou daní z příjmů. Daňové zvýhodnění může uplatnit pouze jeden z rodičů a lze ho uplatnit pouze u jednoho zaměstnavatele, a to za podmínky podepsaného prohlášení k dani. Práce na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti není přitom překážkou.

Příklad 1) Přivýdělek k zaměstnání

Pan Filip pracuje pro zaměstnavatele XY na standardní pracovní smlouvu a v letních měsících si bude pro druhého zaměstnavatele přivydělávat na dohodu o pracovní činnosti s hrubou měsíční odměnou 15000 Kč. Pan Filip nemůže uplatnit u druhého zaměstnavatele daňové zvýhodnění na dceru, protože ho již uplatňuje u zaměstnavatele XY, u kterého má podepsáno prohlášení k dani. Žádnou daňovou slevu není možné v některém měsíci uplatnit u dvou zaměstnavatelů.

Příklad 2) Brigáda na rodičovské dovolené

Slečna Markéta je samoživitelkou a aktuálně je na rodičovské dovolené se svojí dcerou. Přes léto si bude přivydělávat na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 25000 Kč. U zaměstnavatele podepíše prohlášení k dani a uplatní při výpočtu čisté měsíční odměny slevu na poplatníka a daňové zvýhodnění na dceru. Vypočtená daň z příjmu bude činit 3750 Kč (25000 Kč × 15 %) a součet daňových slev 3587 Kč (sleva na poplatníka 2320 Kč + daňové zvýhodnění na dcer 1267 Kč). Na dani z příjmu fyzických osob bude paní Markétě zaměstnavatelem sraženo 163 Kč (3750 Kč – 3587 Kč).

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí