Co je za propadem zlata a ostatních kovů?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Na světových trzích jsme zažili jeden z nejpodivnějších týdnů od začátku roku. Jednak Fed způsobil volatilitu na akciovém trhu prohlášením, že bude pravděpodobně nutné zvednout úrokové sazby v kratším termínu. Místo v roce 2024 bychom se toho měli dočkat o rok dříve. Následně se výrazně propadlo zlato a další důležité kovy

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Propad zlata a mědi

Zlato zažilo svůj černý den ve středu 16. června, kdy jeho kurz začal prudce klesat. Z hodnot 1860 dolarů za unci se cena velmi rychle dostala na 1812 dolarů. Další den se ještě víc propadla a velmi lehce prolomila hranici 1800 dolarů. Na sklonku dne se pak prodávala za 1773 dolarů. Ani v pátek 18. června se zlatu nedařilo a svoje týdenní obchodování zakončilo na hodnotě 1764 dolarů. Za jeden týden tak ztratilo přes 7 % ze své hodnoty. Ještě větší propad jsme viděli na mědi, která patří ke komoditám roku 2021. Od jeho začátku pozorujeme u tohoto kovu silně růstovou tendenci, avšak ta se minulý týden zlomila. Za pouhých sedm dní měď ztratila 9,2 % ze své hodnoty.

Paradoxní kontext propadu

Nejzajímavější na celé situaci je, že v současném kontextu nejistoty a hlavně inflace by nejen zlato, ale i ostatní kovy a suroviny měly růst. Tento růst můžeme pozorovat od začátku roku jak zejména na ropě, tak i na kovech využívaných v průmyslu. Navíc se velká část světových investorů nechává slyšet, že burzovní krach je blízko. Investor a spekulant Paul Tudor Jones své portfolio na tento krach připravil, v poslední době nakupuje zlato, bitcoiny a primární suroviny. Jak si vysvětlit, že se ceny najednou propadly?

Jedna z hypotéz

Současná světová burza a s ní celosvětová ekonomika se nacházejí v neobvyklé situaci. Sice se nám zdá, že se náš život vrátil k normálu, avšak v ekonomické realitě máme do něj velmi daleko. Pokračuje státní pomoc podnikům a firmám, svět zaplavují právě vytištěné dolary a rozpočty všech zemí jsou v červených číslech. Tato nová situace neumožňuje srovnání s ničím podobným v minulosti. Proto je velmi těžké hledat vysvětlení konkrétního jevu, každým dnem se možné důvody propadu mění. Co se jich týče, musíme být ostražití. Nejrozšířenější teorie je následující. Fed zvedne úrokové sazby, což způsobí růst zisků na amerických dluhopisech. Ty budou znovu lákat investory, zatímco zlato držiteli žádné úročení neposkytuje, proto se nyní prodává. Racionálně je tato úvaha správná, jenomže nikdo neví, kdy a o kolik Fed sazby zvedne. Jde tedy o pouhou spekulaci.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Matěj Široký

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí