Doplatek mzdy na ruku je pro zaměstnance nevýhodný

štítek Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Zaměstnanci by neměli přistupovat na oficiálně nízkou mzdu a doplatek od zaměstnavatele na ruku. Podívejme se, jaké nevýhody by tento způsob odměňování zaměstnanci přinášel.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Zaměstnavatelé sjednávající se zaměstnanci pracovní smlouvu za minimální mzdu, přičemž zbylou částku jim doplácí hotově na ruku, jsou samozřejmě neseriózní a může být i jenom otázkou času, kdy zaměstnanci za odvedenou práci nezaplatí vůbec. Motivací takových zaměstnavatelů je úspora na sociálním a zdravotním pojištění. Z každé tisícikoruny hrubé mzdy totiž odvádí zaměstnavatelé za zaměstnance 338 Kč na sociálním a zdravotním pojištění. Při doplatku na ruku ve výši např. 20000 Kč tak dochází k finanční úspoře ve výši 6760 Kč.

Nepříjemnosti pro zaměstnance

Pro výpočet státních důchodů nebo nemocenských dávek je rozhodující hrubá mzda, tj. částka, ze které byly odvedeny všechny daňové platby. Zaměstnanec s nízkou oficiální mzdou musí počítat s podprůměrným starobním důchodem, popřípadě invalidním důchodem a všech nemocenských dávek (nemocenskou, mateřskou, otcovskou, ošetřovným), ať už je doplatek na ruku jakkoliv vysoký. Velmi nízká je i případná podpora v nezaměstnanosti a případné náhrady.

Problém s hypotékou a půjčkami

Všechny zodpovědné finanční instituce si žadatele o úvěr nebo půjčku důkladně prověřují a zkoumají jejich bonitu. Při jejich posuzování je tedy klíčová sjednaná oficiální mzda. Při nízké oficiální mzdě je tak v praxi nemožné dosáhnout na nějakou půjčku na bydlení či rekonstrukci nebo leasing. Přistoupit na nabídku práce s odměnou na ruku se tedy zaměstnanci nevyplácí. V roce 2021 je navíc zdanění na straně zaměstnance nižší než v roce 2020, neboť došlo k meziročnímu zvýšení slevy na poplatníka a výpočtu daně z příjmu fyzických osob z hrubé mzdy a nikoliv ze superhrubé mzdy.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí