Stane se Čína po covidu světovým ekonomickým lídrem?

štítky Koronavirus Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Čínské ekonomice se jako jediné z velkých světových ekonomik podařilo v loňském roce vyhnout recesi. Čínský HDP vzrostl o 2,3 %. Je to sice nejméně za 44 let, kdy bylo zvykem mít šestiprocentní a vyšší růst, ale v porovnání s ostatními zeměmi je to velmi slušný výsledek.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Dobré zprávy z Číny

Po tvrdém lockdownu na začátku roku 2020 se čínský průmysl velmi rychle zotavil. V letošním roce jsou oficiální čísla za první dva měsíce velmi pozitivní. Čínská průmyslová výroba vzrostla o 35 %, objem investic taktéž vzrostl o 35 %. Maloobchodní prodej pak vyskočil o 33,8 %. Tato čísla sice můžeme relativizovat, protože přesně před rokem byla čínská ekonomika zastavená. Předpovědi na celý rok 2021 mluví o růstu HDP o 8 až 9 %. Čína by měla profitovat z faktu, že když zbytek světa stál, čínské továrny, zejména ty vyrábějící zdravotnický materiál, jely naplno a zásobily celý svět. Stejně tak se zvedl odbyt všech elektronických zařízení, která jsou nezbytná pro práci z domova, čínský export elektroniky vzrostl v loňském roce o 36 %. Tato čísla napovídají, že se Čína dokázala velmi rychle zorientovat a adaptovat se v nových podmínkách. Čekají její ekonomiku jen optimistické zítřky?

Důvody k opatrnosti

Čína se o sobě snaží vždy šířit lepší obraz, tamní režim čelí dlouhodobému podezření, že své statistiky uměle vylepšuje. Koronavirus na tom nic nezměnil. Oficiální kladný růst HDP může být ve skutečnosti mnohem menší. Čína je stále světovým vývozcem, a pokud jsou ostatní státy v recesi, bude těžké její zboží prodat. I přes snahy čínské vlády a rostoucí střední třídy není čínský vnitřní trh tak silný, aby mohl táhnout celé HDP země.

Poučení z Číny

Jisté nicméně zůstává, že Čína je první velká ekonomika, která se po koronaviru nastartovala. To se jí povedlo díky zvládnuté situaci okolo epidemie. V Evropě a USA se zatím koronavirus pod kontrolu dostat nepodařilo. Pouze až tato situace nastane, bude se evropská ekonomika moci trvale vrátit k růstu.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Matěj Široký

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí