Poradna: Proč platím na zdravotním pojištění 8,1 % ze své mzdy?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Petra (44 let): Pracuji pouze na zkrácený úvazek s hrubou mzdou 12000 Kč. Účetní mi odvádí z výplaty 972 Kč na zdravotko. Sazba zdravotní pojištění je ale 4,5 %. Je tento výpočet v pořádku?

Sazba zdravotního pojištění placeného zaměstnancem činí skutečně 4,5 % z hrubé mzdy zaměstnance, dalších 9 % za zaměstnance platí na zdravotním pojištění zaměstnavatel. Při výpočtu zdravotního pojištění však musí být dodržen minimální vyměřovací základ, pokud se nejedná o státního pojištěnce. V roce 2021 činí minimální vyměřovací základ 15200 Kč.

Dodržení minimálního vyměřovacího základu

Zaměstnanec pracující za hrubou mzdu nižší než 15200 Kč pouze pro jednoho zaměstnavatele, který není současně státním pojištěncem pro účely placení zdravotního pojištění (např. studentem, příjemcem rodičovského příspěvku, penzistou), který není současně osobou samostatně výdělečně činnou, platí na zdravotním pojištění dopočet do částky 2052 Kč (15200 Kč × 13,5 %), neboť zaměstnavatel platí vždy 9 %.

Správný výpočet

Pokud tedy nesplňujete status státního pojištěnce a pracujete pouze pro jednoho zaměstnavatele a nejste ani OSVČ, potom je zdravotní pojištění vypočteno správně. Zaměstnavatel za vás platí zdravotní pojištění ve výši 1080 Kč (12000 Kč × 9 %). Dopočet do minima ve výši 2052 Kč činí právě 972 Kč (2052 Kč – 1080 Kč).

Splnění zákonné podmínky

Zaměstnanci pracující za hrubou mzdu nižší než 15200 Kč, kteří pracují i pro dalšího zaměstnavatele, jsou OSVČ nebo jsou státním pojištěncem pro účely zdravotního pojištění, musí o této skutečnosti informovat mzdovou účetní. V těchto případech činí sazba zdravotního pojištění 4,5 % z hrubé mzdy, přestože je nižší než minimální mzda (minimální vyměřovací základ). Dopočet do minimálního vyměřovacího základu se tedy neprovádí.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí