Žádná nemocenská ani mateřská

štítky Pojištění Právo přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Práce na černo nepřináší žádnou sociální ochranu. Z takové práce nevzniká nárok na nemocenskou, mateřskou, ošetřovné, otcovskou nebo podporu v nezaměstnanosti.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Někteří lidé volí práci na černo z toho důvodu, že mohou dostávat peníze na ruku např. každý den a neodvádí z příjmu žádné daně. Na druhou stranu však nemají nárok na žádnou ze státních nemocenských dávek. Práce na černo se zaměstnanci nevyplatí nejenom z důvodu možných vysokých sankcí, ale i s ohledem na čerpání nemocenských dávek či podpory v nezaměstnanosti.

Doplatek na ruku je rovněž nevýhodný

V případě, že zaměstnanec oficiálně pracuje za minimální mzdu a další peníze dostává na ruku sice již nárok na nemocenské dávky a podporu v nezaměstnanosti mít bude, ale samozřejmě v citelně nižší částce než odpovídá jeho skutečné mzdě. Výpočet bude totiž proveden pouze z částky, ze které bylo zaplaceno sociální pojištění, tj. z hrubé mzdy na úrovni minimální mzdy. V roce 2021 činí minimální měsíční mzda pro práci na plný úvazek 15200 Kč.

Není nárok ani na vdovský důchod

Nárok na vdovský důchod má manželka po zemřelém manželovi, který pobíral starobní nebo invalidní důchod nebo ke dni úmrtí splnil podmínky pro přiznání starobního nebo invalidního důchodu nebo zemřel následkem pracovního úrazu. Při dlouhodobé práci na černo manžela v produktivním věku nemusí být vdovský důchod přiznán, protože není splněna podmínka doby pojištění pro přiznání invalidního důchodu. Minimální doba pojištění se liší dle věku. Stejné legislativní podmínky pro i pro nárok na vdovecký důchod.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí