Neplacení zdravotního pojištění

štítek Pojištění přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

V případě práce na černo samozřejmě neplatí zdravotní pojištění „zaměstnanec“ ani „zaměstnavatel“. Zdravotní pojištění však musí být vždy placeno, co to v praxi znamená?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

V registru zdravotní pojišťovny je každý občan veden v jedné ze čtyř kategorií: zaměstnanec, OSVČ, státní pojištěnec nebo OBZP. Kdo pracuje na černo, ten není v registru své zdravotní pojišťovny pochopitelně veden jako zaměstnanec a zpravidla je tedy pro účely placení zdravotního pojištění veden jako OBZP s povinností si sám platit zdravotní pojištění.

Kolik platí OBZP v roce 2021?

Osoby bez zdanitelných příjmů (OBZP) si musí samy platit měsíční zdravotní pojištění, vždy do 8 dne následujícího měsíce. V roce 2021 činí měsíční platba 2052 Kč (13,5 % z minimální mzdy 15200 Kč). Neplacení zdravotního pojištění je sankciováno. Zdravotní pojišťovny velmi důsledně vymáhají nejenom dlužné pojištění, ale i vyměřené dlužné penále. Sazba penále činí 0,05 % denně z dlužného pojistného.

Prací na černo se nelze vyhnout zdravotnímu pojištění

Při práci na černo tedy vznikají „zaměstnanci“ i problémy a starosti s platbou zdravotního pojištění. S ohledem na vyřešení povinností ohledně zdravotního pojištění je tedy jednoznačně vhodné mít řádnou pracovní smlouvu, kdy v takovém případě za výpočet a odvod zdravotního pojištění zodpovídá zaměstnavatel.

Promlčení zdravotního pojištění nehrozí

Pravomocné pohledávky na zdravotním pojištění si všechny zdravotní pojišťovny působící na trhu pečlivě hlídají, v žádném případě nelze spoléhat na jejich promlčení. Současně jsou pohledávky vymáhány dlouhodobě a to i exekučně. Změnou zdravotní pojišťovny se před dluhy u jiné zdravotní pojišťovny neuteče.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí