Práce na dohody a nemocenská v roce 2021

štítky Pojištění Právo Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

I při práci na některou z pracovních dohod může vzniknout nárok na nemocenskou v případě pracovní neschopnosti, podmínkou je však účast na pojištění.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Zaměstnanci jsou účasti na nemocenském pojištění v měsících, kdy je jim z hrubé mzdy nebo hrubé odměny odváděno sociální pojištění. Při práci na zkrácený úvazek je to vždy splněno. Při práci na některou z pracovních dohod však musí být měsíční hrubá odměna vyšší než stanovený limit.

  • Při práci na dohodu o provedení práce vzniká v roce 2021 účast na pojištění, jestliže měsíční odměna činí 10001 Kč a více.
  • Při práci na dohodu o pracovní činnosti vzniká v roce 2021 účast na pojištění, když měsíční odměna činí 3500 Kč a více.

Studenti a nemocenská

V případě práce na některou z pracovních dohod mají nárok na nemocenskou i studenti, pokud mají hrubou měsíční odměnu nad limit pro neplacení sociálního pojištění.

Praktický příklad

Studentka Hana pracuje pro dva zaměstnavatele současně, pro každého na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 9000 Kč. Ani z jedné odměny není slečně Haně sraženo sociální pojištění, ale ani z jedné dohody o provedení práce tak nevzniká nárok na nemocenskou.

Různé odměny z DPP v jednotlivých měsících

V případě, že je zaměstnanec v pracovní neschopnosti v měsíci, ve kterém výše odměny nezakládá účast na pojištění, tak má nárok na nemocenskou, jestliže byl účastný na pojištění z dohody o provedení práce alespoň ve třech kalendářních měsících bezprostředně předcházejících před kalendářním měsícem, ve kterém došlo k pracovní neschopnosti.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Další články k tématu Nemocenská 2021

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí