Tři faktory, které ovlivní investice v roce 2021

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Rok 2020 nás poučil, jak ošidné je dělat předpovědi. Málokdo by v lednu 2020 tipoval, že na burze zažijeme dva velké propady v důsledku dvojího uzavření světové ekonomiky. Další vývoj epidemie koronaviru a celé krize lze těžko předpovídat. Můžeme se však pokusit zamyslet se nad tím, jaké faktory nejvíc ovlivní finanční trhy.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

1. Centrální banky

Rozhodnutí centrálních bank je naprosto klíčové. Pokud vydají ještě větší množství peněz a pošlou úrokové sazby ještě víc do záporu, budou trhy i nadále růst. Všechny budoucí propady burzovních trhů budou nakoupeny centrálními bankami. Tato situace sice z dlouhodobého hlediska povede ke ztrátě důvěry v peníze a následně k hyperinflaci, nikdo ovšem neví, na jak dlouho. Centrální banky tak mohou způsobit, že i rok 2021 bude pro akcie růstový.

2. Oživení ekonomiky díky úsporám občanů

Druhým faktorem, který zásadně ovlivní ekonomický vývoj, bude chování spotřebitelů. Buď se rozhodnou své peníze, které si našetřili během lockdownu, utratit. Anebo budou naopak ještě více šetřit kvůli obavám z nejisté budoucnosti. Politici a centrální bankéři si samozřejmě přejí první možnost, ale je třeba říct, že jen málokterá vláda ve světě před koronavirem obstála. Získat důvěru ze strany občanů bude velmi těžké.

3. Inflace

Zcela zásadní bude cena ropy, elektřiny, plynu a dalších surovin. Vzhledem k tomu, že během roku 2020 byla těžba surovin omezená stejně jako následně i investice do jejich produkce, je pravděpodobné, že budou energetické firmy muset hodně investovat, aby uspokojily narůstající poptávku. Tyto investice se pak odrazí na cenách. Zdražení surovin se následně promítne do všech cen. Zde se opět vracím k prvnímu bodu, a to k centrálním bankám. Hlavní a zároveň nejtěžší dilema bude spočívat v otázce, zda narůstající inflaci zastavit, či nezastavit zvýšením úrokových sazeb. To by inflaci sice zpomalilo, ale zároveň by to poslalo dolů akciové trhy. Hypotéky by se naopak zdražily.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Matěj Široký

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí