Na stavebko mohou spořit všichni rodinní příslušníci

štítek Spoření přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Stavební spoření je stále velmi zajímavý finanční produkt a spoření je podporováno státem formou státního příspěvku. Maximální státní roční příspěvek činí 2000 Kč.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Smlouvu o stavebním spoření mohou mít v rodině uzavřenu všichni, rodiče i děti. Nárok na státní podporu mají totiž i děti. Roční státní podpora činí 10 % z rozhodné částky, kterou je součet ročních vkladů na smlouvu a úroků z vkladů mínus poplatky za vedení smlouvy.

Dětem mohou spořit i prarodiče

Zasílat peníze na smlouvu o stavebním spoření mohou dětem samozřejmě i prarodiče. Po šesti letech je možné peníze ze smlouvy o stavebním spoření využít libovolným způsobem. Při předčasném zrušení je nutné počítat s tím, že státní příspěvky za roky spoření nenáleží.

Praktický příklad

V rodině Černých mají smlouvu o stavebním spoření uzavřenu oba rodiče i obě děti. Za rok 2020 zašlou manželé Černí na všechny čtyři smlouvy o stavebním spoření 22 tisíc korun. Na všechny smlouvy o stavebním spoření náleží maximální státní příspěvek 2000 Kč. Celkem tedy rodina Černých obdrží roční státní podporu 8000 Kč.

Peníze stačí vložit koncem roku

Pro nárok na státní podporu není nutné na smlouvu o stavebním spoření pravidelně každý měsíc spořit. Vklady na smlouvu je možné zaslat jednorázově koncem roku nebo si nárok na státní podporu „předplatit“.

Praktický příklad

Pan Milan si uzavře smlouvu o stavebním spoření v listopadu 2020. Již za rok 2020 bude mít pan Milan nárok na státní podporu, jejíž výše bude záviset na rozhodné částce. Pro nárok na státní podporu není nutné, aby smlouva trvala od 1. ledna do 31. prosince příslušného roku. Vklady na smlouvy o stavebním spoření zasílá MF za příslušný rok v dubnu následujícího roku.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí