Další propad. Úroková sazba hypoték už je na úrovni loňského února

Komerční sdělení

foto: PR

Rekordní říjen. I tak se dá označit situace na hypotečním trhu za minulý měsíc. Alespoň v kontextu letošního roku.Banky totiž poskytly největší objem hypoték od začátku roku. A zároveň stlačily průměrnou úrokovou sazbu na 2,36 %. Na podobné úrovni byla naposledy loni v únoru.

Od začátku roku průměrný úrok u nových hypoték klesl o 0,64 procentního bodu. Zatímco ještě v lednu se držel na 3 %, koncem června už byl na hodnotě 2,76 % a na konci října spadl na 2,36 %.

„Může za to hlavně aktuální pokles zájmu o hypotéky. Odstartoval loni na podzim spolu se zpřísněním podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů, se kterým přišla Česká národní banka. Od té doby zájem o půjčky na bydlení padá. Banky proto hledají cesty, jak klienty znovu přilákat. A tou nejčastější je snižování úroků," popsal vývoj trhu hypoteční specialista serveru banky.cz Luboš Gregor.

Průměrná hypotéka? Poprvé přes 2,4 milionu

Nejnovější údaje ukazují, že by se bankám mohla tato snaha o oživení trhu alespoň částečně podařit. V říjnu se totiž měsíční objem nových hypoték letos poprvé přiblížil k 17 miliardám korun. A jejich průměrná výše překonala rekordní hranici 2,4 milionu korun.

„Počet nových půjček na bydlení se navíc letos podruhé dostal přes 7000. Lidé si jich v říjnu vzali přesně 7027. Úspěšnější byl jen červen, kdy si jich sjednali o necelých 100 víc," poznamenal Gregor.

Oproti září vzrostl počet nových hypoték dokonce o necelých 700. Také proto někteří analytici věří, že trh začíná znovu ožívat.

Objem hypoték letos klesl o 40 miliard

Luboš Gregor ze serveru banky.cz ale upozornil, že oproti minulým letům je hypoteční trh stále výrazně pomalejší.

„I když byl říjen letos nejúspěšnějším měsícem, loni stejnou dobou byl zájem o hypotéky mnohem větší. Lidé si tehdy vzali přes 10500 nových úvěrů. A získali s jejich pomocí víc než 24 miliard korun. Dokonce i v listopadu přesáhl počet nových hypoték hranici 8500 a jejich objem se blížil ke 20 miliardám," zdůraznil hypoteční specialista.

Výrazný meziroční propad potvrzují i celková čísla za prvních deset měsíců roku. Zatímco letos si lidé v tomto období od bank půjčili na bydlení 145 miliard korun , loni to bylo téměř o 40 miliard víc.

Nejnižší úrok nabízejí menší banky

Stále se tedy nedá jednoznačně říct, jaký bude další vývoj hypotečního trhu. Mezi analytiky a zástupci bank se totiž objevují jak optimističtější, tak i opatrnější názory.

Je to dané také tím, že zlevňování v posledních týdnech zpomaluje. Například tři největší poskytovatelé hypotečních úvěrů nabízí u hypoték s pětiletou fixací úrok okolo 2,5 %. Tedy výš než je současný průměr.

Jiné banky se přitom pohybují i pod hranicí 2,1 %. A u refinancování dokáží jít ještě níž.

Proto byste se při výběru hypotéky neměli spoléhat na to, že vaše banka trh sleduje a reaguje na něj. S největší pravděpodobností najdete několik poskytovatelů, u kterých získáte výhodnější podmínky.

Proto je nejlepší nabídky nejprve důkladně porovnat, například pomocí on-line hypoteční kalkulačky. Díky tomu získáte přehled nejen o úrocích, ale také o poplatcích a dalších podmínkách, se kterými banky pracují. A vyberete hypotéku, která je pro vás nejvýhodnější.

Rozdíly můžou dál růst

Není také vyloučené, že rozdíly mezi jednotlivými nabídkami ještě vzrostou. Zatímco nízký zájem o úvěry na bydlení tlačí poskytovatele ke snižování úroků, sazby, za které si půjčují na světových mezibankovních trzích, naopak stoupají. A tím pádem se zvyšují náklady na zajištění peněz pro hypotéky.

Zároveň je ale potřeba říct, že banky mají stále dostatek vlastních volných peněz. Na zajištění hypoték si proto zpravidla půjčovat nepotřebují. Alespoň prozatím.

V každém případě jim současný vývoj dává na vybranou, zda se rozhodnou hypotéky ještě zlevnit, zůstat na současných sazbách nebo dokonce zdraží.

Odborníci čekají mírný pokles

V současnosti analytici nejméně věří zdražování hypoték. Přestože se k tomuto kroku v minulých týdnech několik bank odhodlalo.

„Vzhledem k vývoji na českém trhu se ale aktuálně žádné zásadní zvyšování úrokové sazby čekat nedá. Nemovitosti jsou stále dražší a na potřebnou hypotéku dosáhne méně lidí než dřív. Banky tak mají jen omezený okruh zájemců, které mohou oslovit," upozornil hypoteční specialista serveru banky.cz Luboš Gregor.

Příští rok tak pravděpodobně žadatele o hypoteční úvěr čeká spíš stagnace či dokonce další pokles úroků. Zvlášť pokud Česká národní banka sníží základní sazbu, za kterou půjčuje peníze poskytovatelům. V takovém případě by banky získaly další prostor ke zlevnění. A úroky hypoték by se mohly ještě víc přiblížit ke 2 %.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí