Investiční zlato ve formě mincí a slitků

Komerční sdělení

foto: PR

Příležitostí, kam můžete v dnešní době zainvestovat, je celá řada. Hitem posledních let v naší zemi byly investice do nemovitostí.

Avšak s rostoucími cenami bytů a domů začal tento typ investice ztrácet na popularitě. K dlouhodobě zajímavým příležitostem k investování patří nákup zlata v jeho fyzické podobě. A tato varianta investice nabrala mezi fyzickými osobami během roku 2019 na oblibě. Bylo tomu tak z níže uvedených důvodů.

1. Uchování hodnoty peněz

V letošním roce se začalo hlasitě mluvit o přicházející ekonomické krizi a i ti největší optimisté hovoří přinejmenším o stagnaci ekonomiky, což nahrává ceně zlata, která by neměla v dané situaci výrazně klesat. Je to tak jedna z mála investic, která nemá negativní vývoj při případné krizi na trhu. Nesmíme opomenout ani obchodní války a sankce na geopolitické scéně, které výrazně napomáhají rostoucí ceně zlata.

2. Na DPH můžete v klidu zapomenout

Při investování do zlata nebudete muset platit DPH, protože pořízení slitků a cihliček dani z přidané hodnoty nepodléhá. Stejnou výhodu uvítáte, až přistoupíte k prodeji svého zlata.

3. Směnitelnost

Výbornou vlastností zlata ve formě mincí a cihliček je jeho skvělá směnitelnost. Nezáleží na tom, kde se zrovna nacházíte, protože směna zlata za peníze funguje velmi dobře prakticky pro celém světě. Nemusíte se tak obávat situace, která může nastat u jiných obchodovatelných komodit, tedy že vám zůstane něco, co půjde jen těžko prodat.

Kde nakoupit?

Pokud vás láká investiční zlato, zvažte nákup přímo na webu zlaterezervy.cz, našim klientům poskytujeme Garantovaný výkup.

Proč nakoupit právě teď?

V souvislosti s posledním vývojem ceny zlata se často mluví o snižování úrokových sazeb centrálních bank. Pro laika je složité rozklíčovat souvislost mezi tímto krokem centrálních bankéřů a predikcí dalšího růstu ceny zlata. Vězte však, že v současné situaci je takto cílené snižování úrokových sazeb pouze způsobem, jak se snaží bankéři posílit ekonomiku pomocí utrácení. Je to však krátkodobé řešení, které s sebou navíc nese určitá rizika.

Co jsou to ty úrokové sazby?

Zmíněné úrokové sazby centrálních bank určují výši poplatků, které musí komerční banky odvádět ústřední bance za peníze, které si půjčí a následně uvedou do oběhu. Pokud tyto poplatky centrální banka prostřednictvím svých bankéřů "zlevňuje", vypovídá to o potřebě "nakopnout" stagnující ekonomiku.

A část analytiků, kteří se predikcí ceny zlata zabývají, předpokládá, že se centrální banky snaží oddálit recesi, která je však nevyhnutelná. Tímto oddálením však získávají pro sebe i komerční banky prostor, ve kterém se můžou na případnou ekonomickou krizi lépe připravit. A zhoršený vývoj německé ekonomiky, nízká inflace a snižující se důvěra investorů dávají těmto lidem za pravdu.

Geopolitické napětí

Nesmíme samozřejmě opomenout geopolitickou situaci ve světě, která velmi nahrává dalšímu zvýšení ceny zlata. Ať už je to obchodní válka USA a Číny nebo vojenské provokace Západu a Íránu, které doprovázejí sankce.

Centrální bankéři většinou začínají snižovat úrokové sazby ve chvíli, kdy chtějí podpořit utrácení a posílit ekonomiku. Úrokové sazby stanovují výši poplatku, který komerční banky ústřední bance platí za peníze, které si od ní půjčují a následně je uvádějí do oběhu. Centrální banka tak zprostředkovaně ovlivňuje hodnotu peněz, a pokud je snížením sazeb "zlevní", může tak přimět spotřebitele k větší míře nakupování a "rozproudit" ekonomiku.

Roste i cena akcií

Neroste však jen cena zlata, vždyť burzovně obchodovatelný fond Van Eck Vectors Gold Miners ETF zaobírající se těžařskými firmami z oblasti zlata posílil od začátku roku o neuvěřitelných 25 procentních bodů. Pokud tedy zvažujete využít zlatou příležitost, můžete investovat nejen přímo do zlata, ale také do akcií, které s jeho těžbou souvisejí.

foto: PR

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí