Změní peer-to-peer pojišťovna pojistný trh?

Komerční sdělení

foto: Dům financí

O sdílené ekonomice slýcháme téměř každý den a to takřka ve všech možných odvětvích ekonomiky. Pojistný trh se ale dlouho zdál být vůči tomuto trendu imunní. To ale přišla změnit první peer-to-peer pojišťovna v Česku a jedna z mála na světě, která má i plnohodnotnou licenci od národní banky. Přečtěte si, jak PRVNÍ KLUBOVÁ pojišťovna funguje a v čem je jiná.

Peer-to-peer pojištění vychází z klasického peer-to-peer modelu, který je důvěrně znám všem, kteří se trochu zabývají informatikou, a z konceptu sdílené ekonomiky, který dnes už známe všichni. IT P2P model odkazuje na typ počítačových sítí, kde spolu komunikují jednotliví klienti napřímo, tedy ve vazbě klient-klient. Peer-to-peer pojištění tedy klade důraz na větší odpovědnost pojištěných, ale zároveň jim dává možnost spolupodílet se na zisku pojišťovny. U pojišťovny zisk tvoří část vybraného pojistného, které zbylo po odečtení výplat škod a dalších nákladů, včetně částky, která jde do fondu rezerv.

Lidé se jistí s lidmi

Věta, která možná na první pohled nezní úplně srozumitelně, ale vystihuje přesně filozofii peer-to-peer pojištění i PRVNÍ KLUBOVÉ pojišťovny. Pojišťovna vybere od svých členů pojistné. Z toho pak vyplatí všechny škody pojištěným, část jde do fondu rezerv proti velkým škodám, 17 % si bere pojišťovna na své provozní náklady (navíc garantuje, že se toto číslo nezmění) a zisk a zbytek se vrací pojištěným. Ten zbytek je ale dost významný. V roce 2016 pojišťovna vrátila v průměru 40 % pojistného těm členům, kteří neměli škodu!

40 % jde zpět těm, kteří neměli škodu

Průměrně, někdy trochu méně, někdy trochu více. Jak je možné, že PRVNÍ KLUBOVÁ vrací tolik? Důvodů je více. Prvním důvodem je nízkonákladový provoz, pojišťovna nevykládá velké částky na provoz sítě agentů nebo poboček či drahé marketingové kampaně.

Druhým (a ještě významnějším) důvodem je samotná filozofie pojišťovny. Podle té musíte být členem klubu, abyste si mohli sjednat pojištění. Cílem je, aby vás do klubu (pojišťovny) pozval kamarád. A jelikož oba sdílíte společně riziko, ale i zisk, tak nepozvete nikoho nespolehlivého. Ten, kdo má příliš škod, snižuje částku, ze které se bude část pojistného vracet. Za každého pozvaného člena (který se pojistí) získáte body. Ty znamenají, že vám na konci roku pojišťovna vrátí více peněz z pojistného. Členové klubu se svým členstvím k ničemu nezavazují, ani nic neplatí. Naopak mohou jen získat. Navíc cena pojištění se příliš neliší od těch běžných na trhu. Odpadá tak i obava, že by vám pojišťovna sice část vrátila, ale z vyšší původní částky. PRVNÍ KLUBOVÁ pojišťovna část vašeho pojistného jen vrací.

Peer-to-peer pojištění je model, který dává smysl. Vždyť si sami vzpomeňte, kdy naposledy jste měli nějakou škodu (jestli vůbec) a kolik peněz za pojistku jste nechali pojišťovně. Tohle je způsob, jak zůstat bezpečně pojištěn a přitom neplatit zbytečné peníze korporacím.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí