Ideální obálky do kanceláře

Komerční sdělení

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

V dnešní době vyřídíme sice spoustu záležitostí prostřednictvím elektronické komunikace, přesto se ve firmách ještě spousta dokumentů a zásilek posílá poštou. Podle typu dokumentu si pak v kanceláři vybíráme vhodnou obálku – obyčejnou, s dodejkou, reprezentativní, pevnou obchodní tašku.

Na co se která obálka hodí

Při velkém množství adresátů, kterým posíláme běžné sdělení, se nabízí využití levných recyklovaných obálek, pro pozvánky se zase lépe hodí reprezentativnější bílé obálky z pevnějšího papíru. Dalším parametrem je velikost zásilky. Posíláme jeden dva papíry? Můžeme je složit do malé obálky C6  (přeložíme na dvakrát), větší C5  (přeložíme jednou), podlouhlé DL (složíme příčně) nebo nepřekládáme a využijeme velkou obálku C4.

Druhy obálek

Obálky se liší podle materiálu, velikosti, způsobu lepení a také podle využití. Pro každou zásilku se hodí jiná.

Na běžnou poštu standardní obálky

Pro běžné dopisy se využívají standardní bílé obálky. Podlouhlé mohou být s okénkem (úřední) nebo bez okénka (reprezentativní). Uzavírají se samolepicím systémem nebo se lepidlo na okraji obálky musí navlhčit (olíznout).

Na nestandardní zásilky speciální obálky

Na zaslání cenných nebo jinak nestandardní dokumentů, využijeme speciální obálky. Například obálky bublinkové, kartonové nebo bezpečnostní, různých barev i velikostí.

Obchodní tašky

Velkým pevnějším obálkám, do kterých se vkládají papíry z užší strany, se říká obchodní tašky. Jsou pevnější, mají kartonovou nebo textilní výstuž. Zabraňují přeložení dokumentu uvnitř, roztržení obálky, některé mají křížové dno, takže se do nich dá zabalit i několik knih nebo obsáhlý rukopis. V nabídce jsou tašky v barvě bílé nebo hnědé, s lepicí páskou, olizovací nebo bez lepidla.

Dodejky a doručenky

„Obálky s pruhem“ jsou speciální obálky se samopropisovací klopou, kterou poštovní doručovatel odtrhne a vrátí zpět odesilateli. Nejčastěji je používají úřady pro doručování zásilek podle zákona 500/2004 Sb.

Zásilkové obálky

Posíláte zásilky, které vyžadují větší ochranu před poškozením? Pak využijte odolnější zásilkové obálky. Pro tištěné materiály, multimédia, knihy a podobně se hodí pevné kartonové obaly, které udrží obsah pohromadě a jsou méně náchylné k protržení, takže zásilku lépe ochrání. Kartonové zásilkové obaly se vyrábějí v několika velikostech – A5, A4, B4, C4, takže se dá vybrat obal zásilce na míru.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí