Jak vybrat půjčku na auto? Je operativní leasing vhodným způsobem financování vozidla?

Komerční sdělení

foto: Dům financí

Bez automobilu se v dnešní době mnozí neobejdou. Bohužel pořídit si nové vozidlo za hotovost není doménou každého. Někteří tak volí levnější variantu ojetého vozu a jiní si na koupi auta vezmou půjčku. Chytrým řešením je ale také operativní leasing. Jaké jsou výhody leasingu a jak vybrat vhodný úvěr na auto?

Nemáte-li dostatek peněz na pořízení automobilu, pak si na něj půjčete. Výběr úvěru ale nepodceňujte a rozhodně se nenechte nalákat na pouhé označení „autopůjčka.“

Jak vybrat vhodný úvěr na automobil?

U některých bank sjednáte specifickou půjčku na auto, u jiných zas můžete vozidlo financovat spotřebitelským úvěrem. Autopůjčka obvykle nabízí výhodnější podmínky oproti klasické půjčce, ale nemusí tomu být vždy. Proto je důležité k úvěru na automobil přistupovat jako k jakémukoliv typu půjčky.

- Zajímejte se o podmínky úvěru, především pak o úrokovou sazbu a RPSN. Roční procentní sazba nákladů vám napoví, o kolik půjčenou sumu přeplatíte. Díky ní také zjistíte, kolik vás pořízení automobilu bude stát.

- Ujistěte se, že budete schopni půjčku splácet i za dva roky. To, že máte nyní na splácení úvěru, neznamená, že na něj budete mít i za rok nebo dva. Výhodou úvěru však je, že v případě neschopnosti splácet, můžete auto prodat a úvěr doplatit.

- Před podpisem smlouvy si porovnejte nabídky konkurence. Zajímejte se o to, zda některá banka nenabízí výhodné podmínky pro financování vozidla.

- Na půjčku se ptejte i u prodejce aut. Ten vám může v rámci spolupráce s úvěrovou společností nabídnout zajímavou a pro vás levnější variantu financování.

Prodejci automobilů často nabízí svým klientům operativní leasing, avšak ani ten není nutné ihned zavrhovat.Zájem o operativní leasingroste, a to nejen u firemních klientů. „Pronajmout“ si automobil a o nic se nestarat se líbí mnohým. Proč?

S operativním leasingem máte auto bez starostí

Největší výhodou operativního leasingu je, že se o nic nemusíte starat. Veškerý servis a pojištění automobilu máte v ceně. Vy pouze platíte měsíčně takzvané půjčovné a benzín. Konkrétní částka za pronájem se odvíjí od typu vozidla a od podmínek leasingové společnosti.

Nejednoho nadšence do automobilů potěší, že může mít zhruba každé tři roky nové auto. Pokud však neprahnete po nejnovějších modelech, pak si můžete na konci smluvené doby vozidlo od leasingové společnosti odkoupit za dohodnutou zůstatkovou cenu.

Operativní leasing i úvěr mají své pro a proti. Obvykle vyjde levněji uživatele autopůjčka, avšak za předpokladu, že po třech letech nezíská nový model vozu. Pomoci s rozhodováním vám může kalkulačka půjček, díky které snadno zjistíte, který typ financování se vám vyplatí více.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí