Zdraží restauratéři kvůli EET? 40 % Čechů se bojí, že ano

Komerční sdělení

Otázka zdražování se v souvislosti s EET začíná probírat stále častěji. Obavy Čechů z růstu cen v restauracích jsou přitom opodstatněné. Někteří jejich majitelé se totiž již nyní netají tím, že kvůli nákladům spojeným se zavedením EET budou muset ceny doopravdy zvýšit. Z aktuálního průzkumu výrobce pokladních systémů Septim.cz navíc vyplynulo, že pouze 3% lidí věří, že se vyšší ceny promítnou v lepší kvalitě jídel.

Zdražení jako reálný odraz EET?

Strach ze zdražení v restauracích nemá jen 40 % dotázaných občanů, ale přidávají se k nim i samotní restauratéři. Někteří z nich totiž nepovažují, na rozdíl od ministra financí Andreje Babiše, náklady spojené s e-tržbami za “zanedbatelné” a již nyní vědí, že je někam budou muset promítnout. „Ze zkušeností a komunikace s našimi klienty odhadujeme, že po zavedení EET zdraží až polovina z nich, a to v průměru o 20 – 30 %. Celá řada se zdražováním už dokonce pomalu začala,“ říká Zbyněk Švec, zakladatel pokladního systému Septim.cz.

Zisk, krach nebo kvalita

Část Čechů nicméně zdražování v restauracích chápe, vidí v něm především snahu podnikatelů udržet se v zisku (18 %), nezkrachovat (8 %) nebo se vyhnout nucenému snížení kvality či zmenšení porcí jídel. Více než čtvrtina dotázaných ale vidí situaci opačně. Myslí si totiž, že pokud se podnikatelé začnou na EET připravovat již nyní, ceny nebudou muset zvyšovat. To ovšem doposud, vzhledem k necertifikovanosti a nekompatibilitě systému pro EET, který zatím prochází pouze zkušebním provozem, není možné.

Výběr nevhodného dodavatele se může prodražit

Další faktor, o němž se zatím příliš nemluví, ale který by se do zvyšování cen souvisejících s EET také mohl promítnout, je volba nevhodného dodavatele. „Je velmi pravděpodobné, že mnoho dodavatelů, kteří vznikli pouze kvůli EET, prodá stovky, nebo dokonce tisíce levných pokladen a stáhne se z trhu, protože pro ně další setrvání nebude ekonomicky zajímavé,“ říká Zbyněk Švec ze Septim.cz. Případné aktualizace a servis si tak majitelé restaurací budou muset zaplatit u jiného poskytovatele, čímž se může vše prodražit.

S cenou kvalita neporoste

O tom, zda půjde kvalita jídel se zvyšující se cenou nahoru, má většina Čechů jasno. Jen 3,5 % z nich si myslí, že vyšší cena bude znamenat také vyšší kvalitu jídla. Téměř 40 % dotázaných pak předpokládá, že kvalita jídel zůstane stejná, i když cena půjde nahoru, a 8 % Čechů se dokonce bojí toho, že kvalita půjde dolů, protože po zavedení EET podle nich budou kuchaři vařit z levnějších a méně kvalitních surovin.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí