HK ČR: Podnikatelé jsou stále více zatíženi papírováním

Komerční sdělení

Hospodářská komora ČR (HK ČR) je kritická ke Zprávě o pokroku ve snižování administrativní zátěže za rok 2015, kterou předložilo MPO ve spolupráci s ostatními ministerstvy a úřady státní správy a ke které dnes HK ČR odeslala v rámci meziresortního připomínkového řízení své stanovisko.

„Počet odstraněných překážek v podnikání prezentovaný ve Zprávě se ani zdaleka nevyrovnal počtu nových administrativně náročných povinností,“ upozorňuje předseda Sekce pro eliminaci byrokracie HK ČR Tomáš Sýkora v souvislosti se Zprávou, kterou MPO předloží vládě do 30. června 2016.

Problémem, která Zpráva nezohledňuje, jsou i neustálé změny zákonů, nepředvídatelnost jejich vývoje, jejich nepřehlednost a složitost. Následný výklad a aplikace změn jsou nejednoznačné, a rozšiřujícím se nešvarem je přijímání a zveřejňování závažných legislativních změn na poslední chvíli. „Připomeňme letošní smršť regulatorních opatření jako je zavádění kontrolních hlášení, EET nebo snahu o zpřísnění regulace trhu práce,“ doplňuje Sýkora.

Dle HK ČR by ke snižování administrativní zátěže přispělo především zkvalitnění RIA a vyvarování se přijímání nové regulatorní zátěže. Další efektivní přístup k řešení administrativní zátěže podnikatelů představuje koncept „One in Two out“, který je aplikován ve Velké Británii, tj. za jednu novou povinnost zrušení dvou stávajících.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí