Odborník radí: Využijte výhodné sazby hypoték, jsou na historickém minimu

Komerční sdělení

foto: Dům financí

Ten, kdo uvažuje o hypotéce, by neměl otálet. Sazby jsou na svém minimu, zájemci tak mají možnost získat úvěr na bydlení skutečně výhodně. Ušetřit mohou i ti, kteří již hypotéku mají, a to díky refinancování.

Od chvíle, kdy se objevila na českém trhu první hypotéka, uplynulo už více než dvacet let. Tehdejší úrokové sazby kulminovaly okolo těžko uvěřitelných 11 % a vyřizování zabralo týdny času. Asi nikoho nepřekvapí, že žádostí bylo z počátku poskrovnu. Dnes je to naštěstí jiné a hypotéky jsou daleko dostupnější než kdykoliv předtím. Pomáhá tomu fakt, že sazby jsou historicky nejnižší.

Strmý pád zažily úrokové sazby loňský rok, který byl pro ně přelomový. Během něj hypotéky zlevnily jako nikdy předtím a na nízkých hodnotách se drží dodnes. Doporučuji toho využít," komentuje situaci finanční specialistka Pavla Rýznarová z portálu Ušetřeno.cz, který se na srovnání hypoték dlouhodobě zaměřuje.Hypoteční kalkulačka na portálu zobrazuje i ověřené hypotéky pod 2 %.

Proč ceny hypoték klesají?

Co vlastně stojí za rekordně nízkým úrokem hypoték? Příčin je několik. Tou hlavní je strmý pád úroků na globálních trzích, který ani sami odborníci neočekávali. Díky němu mají banky možnost hypotéky zlevňovat.

Právě akční nabídky bank vyvolaly očekávaný konkurenční boj. Jednotliví hráči na trhu hypoték mezi sebou bojují o prvenství v počtu podepsaných smluv. To jde na ruku klientům, kteří tak mohou vybírat z široké nabídky výhodných hypoték.

Podle specialistky Rýznarové z portálu Ušetřeno.cz za pádem cen hypoték stojí i snaha bank získat co nejvíce klientů před plánovanou změnou zákona o předčasném splacení úvěru, která by měla vstoupit v platnost zhruba v polovině roku.

Nový zákon by měl snížit poplatky spojené s předčasným splacením hypoték. Na smlouvy uzavřené předtím, než zákon vstoupí v platnost, se ale nová pravidla začnou vztahovat až na konci fixace. A to chtějí banky využít ve svůj prospěch.

Ten správný čas na hypotéku

Nízké úroky hypotečních úvěrů potěší všechny, kteří přemýšlí o vlastním bydlení. Podle Rýznarové je rozhodně správná chvíle začít o hypotéce uvažovat v reálnějších obrysech. Dřív, než začnou sazby zase stoupat. „Doporučuji porovnat nabídky s fixací na 3, 4 a 5 let. Snadno zjistíte, která je pro vás nejvýhodnější,“ radí Rýznarová, jak dosáhnout na nejlepší nabídku.

Nejnižší úrok, který se pohybuje pod 2 %, mají možnost získat zájemci o účelovou hypotéku. Jedná se o typický úvěr, který slouží ke koupi, výstavbě či rekonstrukci nemovitosti. I v případě neúčelové, tzv. americké hypotéky jsou úroky rozhodně výhodnější než v minulosti.

Vhodná chvíle nastává i pro ty, kterým končí fixace úroku u stávajícího hypotečního úvěru. Právě pro ně je vhodné refinancování hypotéky, díky kterému mohou dosáhnout výrazně nižšího úroku. Na měsíční splátce průměrné hypotéky lze v praxi ušetřit i několik tisíc korun měsíčně.

Výše hypotéky závisí i na úsporách

Otázka mnoha zájemců o hypotéku je totožná. Jak vysokou hypotéku mohou se svými příjmy získat? To se může u bank a velkých nebankovních společností lišit. Některé banky neberou ohled na samotnou výši hrubé mzdy, ale důležitější roli pro ně hraje částka, která žadateli zůstane po odečtení všech nezbytných výdajů.

Výpočet hypotéky podle příjmů počítá i s vlastními úsporami, které má žadatel k dispozici. Čím více má naspořeno, tím větší má šanci, že hypotéku získá. Důležitou roli může hrát i další spolužadatel, který díky svým příjmům mnohdy výrazně zvyšuje šanci na hypotéku v požadované výši. Takovým spolužadatelem se může stát člověk v manželském či partnerském vztahu či rodiče.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí