Oddlužení vás zbaví dluhů a zatáhne do soudního řízení

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Máte kolem sebe samé dluhy, dluhy a dluhy? Nevidíte ze své životní tísně cestu ven? Máte pocit, že vás dluhy pohltily natolik, že už se jich sami nikdy nezbavíte? Pokud jste se do této neúnosné finanční situace dostali nesplácením svých závazků, které jste měli plnit v běžném životě, pak je řešením oddlužení.

Nechat se oddlužit a dál si užívat života. I tak by mnozí mohli oddlužení fyzické osoby chápat. Ovšem opak je pravdou. Zbavit se dluhů ani v tomto případě není tak jednoduché a především tak pohodlné.

Oddlužení není pro každého

Oddlužení je určeno fyzickým osobám, kterým vzniknou dluhy kvůli nesplácení svých závazků. Nesmí se však jednat o dluhy z podnikání.

Soud vám dluhy sám o sobě nesmaže. Pro odpuštění části dluhů je nutné splnit několik podmínek. Ty se mohou mírně lišit podle toho, jakou variantu oddlužení si vyberete, respektive jaká vám bude schválena. V tomto případě zaleží především na věřitelích a na soudu.

Splátkový kalendář nebo rozprodání majetků

První možností, která vám umožní se zbavit 70 % dluhů, je splátkový kalendář. Ovšem i v tomto případě je nutné zbylých alespoň 30 % zaplatit věřitelům do 5 let. Zbytek dluhu je smazán.

Tato varianta se ale nemusí vždy líbit věřitelům. Pro dlužníka je velmi výhodnou a preferovanou. Dle splátkového kalendáře každý měsíc zaplatí určitou částku ze svých příjmů. Soudem je garantovaná minimální suma peněz, která musí z příjmů dlužníkovi zbýt na nezbytné výdaje.

Jestliže má dlužník majetky, pak soud i věřitelé budou ve většině případů požadovat jejich rozprodání. Z peněz z majetků jsou poté splaceny závazky vůči věřitelům. Tato druhá možnost není pro dlužníka již tak výhodná.

Soud volte jako poslední řešení

Oddlužení nemusí být vždy tím nejlepším řešením. Soudní řízení by vždy mělo být až poslední variantou. Dostat se z dluhů vám může pomoci například také konsolidace půjček. Ta vám zajistí delší dobu splácení a nižší úrok.

V žádném případě však neřešte své dluhy další půjčkou, která vás dostane ještě do větší dluhové propasti. Vždy je vhodné svou finanční tíseň konzultovat s odborníkem. Ten vám navrhne nejvýhodnější řešení.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí