Pronájem nebo vlastní byt? Obojí má své výhody a nevýhody!

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Vlastní obydlí vás oprostí od mnoha starostí, ne vždy však je pro člověka koupě vlastního bytu nejvýhodnější variantou. Stěhujete se neustále za prací? Chcete bydlet ve velkém městě, avšak jsou zde ceny bytů příliš vysoké? V takových případech patříte do skupiny, pro niž je příznivější pronájem než koupě bytu. V následujících řádcích se podíváme, jak se správně rozhodnout, abyste neprodělali.

Pokud máte možnost zakoupit byt v atraktivní lokalitě (centra měst, historické zóny), měli byste investovat do vlastního bydlení. Hlavní výhodou je, že tržní cena těchto bytů neklesá tak výrazně jako na jiných územích města. Ukázkovým příkladem jsou byty na prodej ve Vinohradech, o něž je nepřetržitý zájem a jež si drží svou cenu.

Kdy byt koupit?

Pro koupi nemovitosti se rozhodnete obzvláště v případě, že máte rodinu, se kterou se chcete usadit. Byt si můžete pořídit také jako investici. Ať už je důvod koupi bytu jakýkoliv, měli byste mít našetřenou určitou část v hotovosti. Chcete-li si koupit byt za tři miliony, ale budete si brát hypotéku ve stoprocentní výši kupní ceny, nemusí se vám to vyplatit. Přeplatit můžete až skoro dva miliony. Jestliže si našetříte alespoň deset procent z ceny nemovitosti, celková suma, jež zaplatíte na hypotéce, klesne o půl milionu. Čím více našetříte, tím méně na hypotéce přeplatíte.

Pronájem pro rozběhané lidi

V případě že se často stěhujete a nevydržíte bydlet několik měsíců na jednom místě, je pro vás příhodnější pronájem. Jednou vás budou zajímat byty na Moravě, podruhé zase byty na pronájem v Praze. S pronájmem nejsou spojeny žádné starosti. Smlouvy o pronájmu jsou většinou nastaveny tak, že mají dvouměsíční výpovědní lhůtu. Poté se stačí sbalit a přestěhovat se jinam.

Když vás začne lákat Praha

Byty na prodej i k pronájmu v Praze nabízí přední pražská realitní kancelář Home sweet home. Na jejích webových stránkách www.homesweethome.cz si můžete vybrat, zda chcete byt koupit či pronajmout. Poté zvolíte dispozici a polohu a můžete se probírat mnoha nabídkami, z nichž minimálně jedna vás určitě zaujme.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí