Rychlá půjčka seriózně?

Komerční sdělení

foto: impression media, ilustrační fotografie

Rychlá půjčka je produkt, který si většinou bereme bez nějakého většího zkoumání obchodních podmínek, peníze totiž potřebujeme opravdu rychle a na nějaké přemýšlení tak nezbývá čas. A právě v tomto okamžiku se někdy roztáčí kolotoč problémů.

Mezi poskytovateli rychlých půjček se totiž nachází řada podvodných firem, pro které je nabídka velmi výhodné, rychlé půjčky, často bez potřeby doložit příjem, způsobem, jak se dostat k majetku svého dlužníka (dům, auto, cennosti). V tomto případě nejde o to, vydělat na úrokové sazbě, ale dostat dlužníka do problémů a následně inkasovat velké peníze prodejem jeho majetku.

Jak toho neseriózní poskytovatelé rychlých půjček dosáhnou? Například podpisem směnky, rozhodčí doložkou či rovnou zástavou nemovitosti.

Ptáte se, jak je toto v dnešní době možné? Úvěroví predátoři, jak se neseriózním poskytovatelům půjček říká, využívají toho, že se půjčky do 5 000 Kč neřídí zákonem o spotřebitelském úvěru, ale občanským zákoníkem. Druhá zmíněná legislativní úprava totiž nezakazuje možnost ručení směnkou či rozhodčí doložku, tak jako zákon o spotřebitelském úvěru.

Neseriózního poskytovatele půjček tedy často poznáte, aniž byste se museli dívat do obchodních podmínek, podle toho, že neposkytuje půjčky vyšší jak 5 000 Kč. I když ani toto již nebývá zpravidla pravda. Neseriózní poskytovatelé rychlých nebankovních půjček totiž nabízí i částky jako 10 000 Kč či 15 000 Kč, ty jsou ovšem „chytře“ složeny z dílčích splátek, tj. dlužník si nepůjčuje jedenkrát 10 000 Kč, ale dvakrát 5 000 Kč, což neseriózním poskytovatelům umožňuje poskytnout půjčku dle občanského zákona.

Jak tedy poznáte seriózního poskytovatele rychlých nebankovních půjček?

Nejvíce Vám napoví všeobecné obchodní podmínky daného poskytovatele. Pokud je v nich uvedeno, že se poskytnutí půjčky řídí spotřebitelským zákonem, a to i v případě půjčky do 5 000 Kč, je to pro Vás silný signál, že si půjčujete u seriózní společnosti.

Příklad všeobecných obchodních podmínek s uvedením toho, že se poskytnutí půjčky řídí zákonem o spotřebitelském úvěru.

Zdroj: Všeobecné obchodní podmínky společnosti Kouzelná půjčka, vztahující se k produktu rychlá půjčka této společnosti.

Dalším signálem by pro Vás mělo být, že daná společnost vyžaduje doložení příjmů, tj. má zájem na tom, aby rychlou půjčku poskytla lidem, kteří mají příjem umožňující splacení tohoto závazku.

Věnujte výběru rychlé půjčky čas, vyplatí se Vám to

Pokud Vám to dovoluje čas, zkuste si zjistit nějaké reference k jednotlivým společnostem, nejlépe od lidí, jimž věříte, vyhněte se anonymním recenzím v diskuzních fórech na internetu, často se totiž jedná o nedůvěryhodná hodnocení.

Čas, který investujete do výběru společnosti, u které si půjčíte rychlou půjčku, se Vám vrátí tím, že nenaletíte podvodníkovi, jehož účelem je dostat se k Vašemu majetku.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí