Plynárenská soustava je dobře připravena na případnou krizi spojenou s vývojem na Ukrajině

Komerční sdělení

Česká plynárenská soustava byla a je dobře připravena na případnou krizi spojenou s vývojem na Ukrajině. V současné době jsou zásobníky v ČR naplněny na 37 procent z celkové kapacity, a to je přibližně 11 TWh, respektive více jak 1 miliarda m³ zemního plynu. Toto množství odpovídá celé spotřebě plynu v ČR v jarních měsících. Zemní plyn se dokonce od dubna do zásobníků již vtláčí.

RWE Gas Storage a MND Gas Storage patří mezi dva největší provozovatele zásobníků v České republice. Celková kapacita zásobníků RWE Gas Storage a MND Gas Storage je 2 931 milion m³, z toho 2 696 milionů m³ provozuje RWE Gas Storage a 235 milionů m³ MND Gas Storage. „V současné době jsou zásobníky v ČR naplněny nejméně na 37 procent z celkové kapacity, to je přibližně 11 TWh, respektive více jak 1 miliarda m³ plynu a to je dostatečné množství pro celou spotřebu plynu ČR v jarních měsících. To svědčí o tom, že jsme připraveni na případné problémy s dodávkami zemního plynu do Evropy,“ říká Miloslav Zaur, předseda Rady Českého plynárenského svazu.

Česká republika se podílem skladovací kapacity na roční spotřebě plynu řadí mezi přední státy EU. Případným výpadkem dodávek plynu není ani ohrožena výroba elektřiny, protože výroba elektřiny v plynových elektrárnách představuje pouze 5,62 procenta celkové výroby elektřiny. Roční spotřeba zemního plynu v ČR přesahuje 8 miliard m³, maximální těžební výkon ze zásobníků je 48,8 mil. m³/den a vtláčecí výkon pak 33,9 mil. m³/den.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí