Celková důvěra se nezměnila

Komerční sdělení

foto: Dům financí

Saldo souhrnného indikátoru důvěry (indikátoru ekonomického sentimentu) se v srpnu 2007 meziměsíčně nezměnilo. Saldo podnikatelského indikátoru se nepatrně snížilo (o 0,2 bodu). Saldo indikátoru důvěry spotřebitelů se zvýšilo o 0,8 bodu. Ve srovnání se srpnem 2006 je saldo souhrnného indikátoru důvěry o 1 bod nižší, důvěra podnikatelů je nepatrně nižší (o 0,3 bodu) a důvěra spotřebitelů je nižší o 3,7 bodu.

průmyslu v srpnu převažovala u respondentů stejná hodnocení a očekávání pro příští období jako v červenci, a to pokud jde o hodnocení celkové poptávky, hodnocení zásob i očekávání výrobní činnosti a ekonomické situace pro příštích šest měsíců. Hodnocení současné ekonomické situace zůstává vysoké i přes mírné snížení oproti minulému měsíci. Celkově se saldo indikátoru důvěry v průmyslu meziměsíčně nezměnilo a v meziročním srovnání je o 2,3 bodu vyšší.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace meziměsíčně snížilo stejně jako hodnocení celkové poptávky. Pro příští tři měsíce respondenti předpokládají mírné zpomalení stavební činnosti a stále počítají s růstem zaměstnanosti. Zajištění práce zakázkami odhadují respondenti na 8,7 měsíců. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou horší než v červenci, pro příštích šest měsíců jsou nepatrně lepší. Celkově se saldo indikátoru důvěry meziměsíčně snížilo o 2 body a je o 4 body nižší než před rokem.

V odvětví obchodu se hodnocení současné ekonomické situace ve srovnání s červencem mírně zlepšilo. Podle mínění respondentů se zásoby v srpnu nezměnily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se oproti červenci zlepšila. Celkově se saldo indikátoru důvěry zvýšilo o 2,3 bodu, čímž dosáhlo nejvyšší hodnoty ve své historii. V meziročním srovnání je o 8,3 bodů vyšší.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v srpnu mírně snížilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení poptávky se nezměnilo a její očekávání pro příští tři měsíce jsou nepatrně horší než v červenci. Očekávání ekonomické situace jsou pro období příštích tří i šesti měsíců lepší než v červenci. Celkově se saldo indikátoru důvěry oproti minulému měsíci snížilo o 0,6 bodu a je o 4,6 bodu nižší než v srpnu 2006.

Ze šetření mezi spotřebiteli v srpnu vyplynulo, že ve srovnání s červencem očekávají pro příštích dvanáct měsíců mírné zlepšení celkové ekonomické situace i své finanční situace. Očekávání spotřebitelů ohledně nezaměstnanosti jsou nejnižší v jejich historii. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se snížil. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu nakupovat, se naopak zvýšil. Indikátor spotřebitelské důvěry se celkově oproti minulému měsíci zvýšil o 0,8 bodu a v meziročním srovnání je o 3,7 bodu nižší.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí