Elektřina podraží od ledna o 15 %

Komerční sdělení

foto: Dům financí

Stejně jako začátkem letošního roku, zdraží od ledna 2008 elektřina. Konečná čísla zatím nejsou známá, mluví se o tom, že cena vzroste u domácností o 9 %, u podniků o 15 %. Podraží také plyn, voda a teplo.

Proč dochází k neustálému růstu cen elektřiny? Mluvčí ČEZU to vysvětluje rostoucími cenami elektřiny na nové energetické burze. Burza se rozjela v srpnu a elektřina na příští rok se prodávala za pevně stanovenou cenu 50,4 eura za megawatthodinu. Po měsíci však burza s regulací skončila, uvolnila ceny a ty rychle vyletěly vzhůru. Včera se proud na příští rok prodával za 54 eur.

Konečnou cenu za elektřinu ovlivňují i poplatky určené Energetickým regulačním úřadem, které příští rok mají nepatrně vzrůst.

Do zákaznické ceny energie se též promítne nová ekologická daň.

Kromě elektřiny zdraží také plyn, voda a teplo. Pro domácnosti i podniky tak výrazně podraží celkové výdaje za energie. Podle Sdružení velkých spotřebitelů energie je příčinou tohoto růstu zavedení ekologické daně a zvýšení daně spotřební.

Nejvíc ze všech druhů energií zatíží nově zavedená ekologická daň dodávky tepla. Nejbolestněji ji pocítí spotřebitelé odkázaní na topení uhlím – ať už odebírají teplo z dálkových rozvodů, nebo si topí sami. U některých tepláren se dá čekat zdražení i v řádu desítek procent.

O jednotky procent podraží spotřebitelům plyn.

Nejméně tolik jako letos podraží také vodné, jehož ceny letos stouply v průměru o 6,7 procenta, a stočného, které letos podražilo o 5,5 procenta. Ceny se zvednou kvůli tomu, že zdražuje surová voda i chemikálie, které se používají na její úpravu. Vodárenské firmy musí navíc zohlednit stoupající cenu energie a také musí do svých cen promítat náklady na modernizaci sítí, které vyžaduje Evropská unie.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí