Jízdenka MHD přes SMS

Komerční sdělení

foto: Dům financí

Pro usnadnění dostupnosti koupě jízdenek na MHD zavedl Dopravní podnik hlavního města Prahy možnost koupit si jízdenku přes SMS. Díky této službě si můžete koupit zatím jen jednorázovou jízdenku. Podobným způsobem – přes internet, by se v budoucnu měly dát kupovat jízdenky na delší časový úsek.

Možnost koupit si jízdenku pomocí SMS zavedl dopravní podnik především proto, že náklady na vybudování jízdenkových automatů v každé zastávce by velice převýšily náklady, které zatím vynaložil na tuto novou SMS službu. Pasažér si jízdenku pomocí SMS zakoupí následujícím způsobem: Cestující pošle zprávu na číslo 902 06 20 a během dvou minut obdrží na svůj mobil jízdenku. Lze to provést ze všech mobilních sítí působících v ČR.

Revizor pak tuto jízdenku zkontroluje tím způsobem, že mu cestující dá přečíst celou SMS a on ověří její údaje s databází platných jízdenek na serveru dopravního podniku. V případě, že by měl revizor podezření na zfalšování jízdenky, může odeslat pasažérovi i sobě kontrolní SMS.

SMS jízdenku lze použít pouze na území hlavního města Prahy, nikoliv v přilehlých pásmech. Doposud ji nelze použít ve vlaku, protože dopravní podnik se ještě nedohodl s českými drahami. Jinak platí na ostatní dopravní prostředky bez problémů.

Přes SMS z jednoho mobilního telefonu lze koupit i více jízdenek, například pro děti nebo pro psa. Jízdenka stojí zatím 20 Kč, platí 90 minut a je přestupní.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí