Obchodování na internetovém tržišti

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Pokud podnikatelé potřebují rychle sehnat nedostatkové zboží, spolupráce s internetovým tržištěm zvyšuje jejich šanci, že na trhu získají, co potřebují. V moderním světě podnikání mohou například využít internetové B2B tržiště ABC Českého Hospodářství.

Na českém trhu se stává, že aktuální převis poptávky nad nabídkou dostane podnikatele do krátkodobých potíží. Známý je příklad z loňského léta, kdy kvůli rostoucímu stavebnímu tempu přestaly být k dostání stavební materiály, zejména cihly a izolace. Materiál také kvůli vysoké poptávce citelně podražil. „Největší nedostatek je oceli a surovin. Je to všeobecný trend. Chybějí dodavatelé na českém trhu nebo jsou špatné dodací termíny,“ vysvětlil Predrag Dukič, spolumajitel nejstaršího tuzemského internetového B2B tržiště ABC Českého Hospodářství. „Většinou se používají dodavatelé ze zahraničí. Oslovené firmy, které mají u nás vložené poptávky, počítají s tím, že dodavatelé se jim ozvou v případě, že jim některý odběratel zruší objednávku.“ Internetové B2B tržiště ABC Českého Hospodářství eviduje 13 815 nabídek a 3226 aktuálních poptávek. Nejvíce nabízejících je z oborů stavebnictví, strojírenství a průmyslových potřeb. Nejvyšší rozdíl je u služeb, například ve službách pro oblast dopravy je 479 nabídek a 23 poptávek. Internetové tržiště pomáhá také nabízejícím obchodníkům, kteří nemohou narazit na poptávajícího.

Mezi zboží, po kterém je na internetovém B2B tržišti ABC Českého Hospodářství největší poptávka, patří **suroviny pro další zpracování – například papír, plasty, ropa, pryž – dále obalový materiál, potraviny, náhradní díly, palivové dřevo, dřevo pro další použití, okna, dveře a pohonné či odpadové hmoty. **

„Většinou se jedná o převis v hodnotě 54 až 77 procent,“ vypočítal Dukič. „Podle oborů převažuje poptávka po papíru, dopravě, dřevě, potravinách a nápojích. Ze služeb jsou nejvíce poptávány lidské zdroje. Nejsme ale pracovní portál. U nás jsou poptávky spíše po nižším managementu a po vyučených specialistech podle daného oboru.“ Podle konkrétních produktů se na internetovém B2B tržišti ABC Českého Hospodářství nejvíce poptává kovový odpad s převisem 77 procent, dřevo – surové dřevo, truhlářské, stavební řezivo – s převisem poptávky 75 procent, papír s převisem 62 procent, plasty v primární podobě s převisem 61 procent a železný odpad s převisem 54 procent.

Zdroj:Hospodářská komora ČR

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí