Ernst & Young: Mezinárodní obchod se zemním plynem se destabilizuje

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Zatímco celosvětová poptávka po energiích by se během následujících 25 let měla zvýšit asi o polovinu, poptávka po zemním plynu podle očekávání vzroste za stejné období až čtyřikrát. Otázkou ale je, zda budou globální trhy dostatečně stabilní, aby si zajistily investice v hodnotě 16 bilionů amerických dolarů, které budou muset státy a průmysl podle odhadů Mezinárodní energetické agentury investovat, aby tuto rostoucí poptávku uspokojily.

„S prohlubující globalizací mezinárodních trhů se v plynárenském sektoru neúměrně zvyšují tlaky na dodavatelsko-odběratelské vztahy,“ upozorňuje Angus Walker, ředitel australské divize Ernst & Young pro ropný a plynárenský průmysl, a dodává: „Interakce nové energetické a zahraniční politiky jednotlivých zemí vystavuje systém, který už sám o sobě jen těžko hledá pevnou půdu pod nohama, dalším otřesům. Situaci dále komplikují některé vlády, které panicky reagují na svůj ´strach z budoucnosti´, a tím ještě víc podrývají důvěru investorů v tyto trhy.“ Walker varuje, že nestálost globálních trhů by mohla ještě více narušit vztahy mezi dodavateli a odběrateli, a tím zvýšit pravděpodobnost, že dojde ke kolapsu dodávek zemního plynu.

Rizika, s nimiž se mezinárodní trhy se zemním plynem potýkají, je možné rozdělit do skupin z hlediska jednotlivých hráčů, tedy z hlediska dodavatelů, odběratelů a přepravců a regulačních orgánů.

Problémy z hlediska dodavatelů. Pro dodavatele zemního plynu je stále obtížnější oceňovat náklady na geologický průzkum nalezišť. Zvyšují se fiskální tlaky a kontrola nad zdroji přechází z nadnárodních na místní společnosti. Jinde, např. ve Spojených státech, ekologická opozice fakticky brání v přístupu na největší a nejlukrativnější světový trh. V řadě zemí akcentování politických aspektů znemožňuje mezinárodní spolupráci, čímž se opět zvyšují rizika i náklady na projekty, které se tak stávají neekonomické.

Problémy z hlediska odběratelů. Odběratelé se snaží hrát aktivnější roli v dodavatelsko-odběratelských vztazích, aby si dodávky zemního plynu lépe zajistili. V důsledku toho se mění charakter smluvních vztahů a sílí i tlak na změnu tradičních vztahů mezi kupujícím a prodávajícím.

Problémy z hlediska přepravců a regulačních orgánů. Klíčovým faktorem ovlivňujícím rozvíjející se trhy se zemním plynem je vhodná regulace, která by měla usnadňovat mezinárodní obchod, a tím fakticky podporovat i investice do nových zdrojů zemního plynu.

Podle Walkera by se přepravci a regulační orgány měli zaměřit především na následující problémy:

Jak regulační rámec účinně propojit s energetickou a zahraniční politikou daného státu. Co lze udělat pro to, aby nový, likvidnější trh „vysílal“ odpovídající cenové signály, které přilákají investice nutné pro zajištění dodávek zemního plynu. Jaká opatření je nutné přijmout pro to, aby státy nebyly tak zranitelné v případě přerušení dodávek zemního plynu. „Situace v českém plynárenství je odlišná od té celosvětové. Například díky uzavřenému dlouhodobému kontraktu na dodávku a přepravu plynu se výrazně zvýšila jejich zabezpečenost až do období 2030–2035. Přesto je nutné se zmíněnými zjištěními zabývat jako potenciálními riziky,“ říká Jiří Dudorkin z pražské pobočky Ernst & Young.

Zdroj: Ernst & Young

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí