Šéf Fedu poprvé připustil recesi

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Šéf americké centrální banky Ben S. Bernanke poprvé přiznal, že by americká ekonomika mohla poklesnout vzhledem k dalšímu oslabení na trhu bydlení, růstu nezaměstnanosti a poklesu spotřebitelských výdajů.

„Nyní se zdá pravděpodobné, že hrubý domácí produkt v první polovině roku 2008 příliš neporoste, pokud vůbec, a mohl by dokonce mírně klesnout,“ uvedl Bernanke v Kongresu.

Ačkoli Fed očekává, že by se ekonomika mohla v roce 2009 vrátit ke svému dlouhodobému tempu růstu, ve světle současných turbulencí na finančních trzích je nejistota této prognózy poměrně vysoká a stále zde přetrvávají rizika na dolní straně, uvedl Bernanke.

Bernanke dále také uvedl, že záchrannému úvěru problémové investiční banky Bear Stearns přecházelo její varování, že je na pokraji bankrotu. Fed 16. března rozhodl poskytnout úvěr ve výši 29 mld. USD proti aktivům Bear Stearns, včetně cenných papírů spojeným s hypotékami, aby konkurenční banka JP Morgan mohla krachující společnost koupit.

Záchranná akce na podporu Bear Stearns měla za cíl zabránit pád společnosti a „nepředvídatelné, ale pravděpodobně závažné důsledky takového krachu na fungování trhu a ekonomiku,“ řekl Bernanke.

Zdroj: Patria online

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí