Důvěra v ekonomiku opět mírně klesla

Komerční sdělení

foto: Dům financí

V uplynulém měsíci se důvěra v českou ekonomiku oproti březnu mírně snížila. Konkrétně to je o necelé jedno procento. Průzkum mezi podnikateli provedl Český statistický úřad. Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně snížila, meziročně se však zvýšila o 0,8 procentní­ho bodu.

O 0,7 procentního bodu se snížila důvěra v tuzemskou ekonomiku v dubnu oproti březnu. Podnikatelský optimismus klesl o půl bodu a spotřebitelský o 1,1 bodu. Meziročně klesla důvěra o 2,6 bodu, přičemž podnikatelé jsou pesimističtější než spotřebitelé. Podnikatelská důvěra je meziročně o 3,4 bodu nižší zatímco spotřebitelská naopak o 0,8 bodu vzrostla. Uvádí to v pravidelném konjunkturálním průzkumu Český statistický úřad.

V průmyslu trvá příznivé hodnocení ekonomické situace. Pro příští tři měsíce předpokládají oslovení mírné zpomalení příznivého vývoje výroby i zaměstnanosti. Očekávání celkové ekonomické situace jsou pro příští tři měsíce nižší než v březnu, pro příštích šest měsíců jsou vyšší. Využití výrobních kapacit v průmyslu dosáhlo 89 procent. Meziměsíčně klesla důvěra v průmyslu o 0,7 bodu, meziročně o dva body.

Stavebníci hodnotí současnou ekonomickou situaci v dubnu výše než v březnu. Pro příští tři měsíce předpokládají pokračování příznivého vývoje stavební činnosti i zaměstnanosti. Zajištění práce zakázkami odhadují na 8,5 měsíců. Při odhadu vývoje ekonomické situace na další tři a šest měsíců jsou stavebníci opatrní. Meziměsíčně se jejich důvěra v ekonomiku snížila o 1,5 bodu, což je podle statistiků třetí nejvyšší hodnota v historii sledování. Meziročně ochladl optimismus stavbařů o dva body.

Obchodníci jsou ve vnímání ekonomické situace stále dobře naladěni jak co se týká současnosti, tak i výhledu pro další tři a šest měsíců. Meziměsíčně jejich důvěra v ekonomiku stoupla o 0,3 bodu, oproti loňskému dubnu je však o 2,7 bodu nižší.

S jarem nabyli na optimističtějším vnímání ekonomické skutečnosti i spotřebitelé. Pro příštích dvanáct měsíců očekávají mírné zlepšení celkové ekonomické i své finanční situace. Meziměsíčně sice přibylo těch, kdo očekávají vyšší nezaměstnanost, ale jejich podíl je stále velmi nízký. Méně je i respondentů, kteří mají chuť spořit. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku je meziměsíčně o 1,1 bodu nižší, meziročně je však o 0,8 bodu vyšší.

Zdroj: Hospodářská komora ČR

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí