ZPĚTNÝ LEASING

štítky Studium Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: ilustrační fotografie

Každý podnikající člověk se může ocitnout v situaci, kdy potřebuje co nejrychleji získat finanční prostředky. Může se stát, že mu jeho odběratelé nezaplatili, či mu jednoduše požadované finance chybí. On se přitom bez těchto peněz, které mají sloužit na financování jím zamýšlených investic, neobejde.

Pokud má ve vlastnictví takový majetek, jako jsou stroje, různá zařízení a další, může ke svému financování využít služeb zpětného leasingu, takzvaný leasback.

Tento produkt není nabízen všemi leasingovými společnostmi, ale i tak existuje v našich podmínkách jeho dostatečná nabídka. Za pomoci zpětného leasingu může dojít k uvolnění těch finančních prostředků, které máte vázány ve svém majetku. To znamená, že vy, jako prvotní majitel majetku, se stanete dodavatelem daného předmětu zpětného leasingu, který od vás leasingová společnost odkoupí a poté se stanete i leasingovým nájemcem. Od klasického leasingu, ve kterém je typické jednání mezi třemi osobami (dodavatelem, leasingovou společností a nájemcem), tak dochází vlastně k jednání pouze mezi dvěma stranami. Tím, že Váš majetek leasingové společnosti odprodáte, získáte okamžitě požadované finanční prostředky. Leasingová společnost ve většině případů bude trvat na tom, aby byla informována o záměru, k jehož realizaci bude hotovost využita. Zpětným leasingem lze financovat především jak osobní, tak užitkové automobily, nákladní automobily, stavební techniku, stroje a zařízení, nemovitosti, atd. Přitom vy jako dodavatel, musíte být 100 % vlastníkem daného majetku a dále tento majetek musí být v bezvadném stavu. K ocenění tohoto majetku dochází na základě jeho tržní ceny. Stále častěji dnes bývá využíváno zpětného leasingu u automobilů. To se děje zejména v těch případech, kdy potřebujete hotovost, ale nechcete se vzdát svého auta tím, že byste ho odprodali. Zpětným leasingem získáte požadovanou hotovost a svůj automobil poté splácíte ve formě většinou měsíčních splátek. Přesněji řečeno, po uzavření zpětného leasingu již vůz není Váš, ale pronajímáte si ho od leasingové společnosti. Po zaplacení všech splátek se opět stanete majitelem svého vozu.

Takový zpětný leasing nebývá vůbec obtížné dohodnout. Vyřizování veškerých formalit netrvá obvykle déle než hodinu či dvě a ke sjednání nepotřebujete ani žádného ručitele. Doba splácení leasingu se nejčastěji pohybuje od dvanácti měsíců do šesti let. Bývá stanovována minimální cena odkupovaného majetku, požadována vyšší první splátka leasingu, takzvaná akontace, na kterou je třeba dát si pozor. Výhody, které tento způsob financování přináší, jsou kromě již zmíněného získání peněžních prostředků viděny v tom, že dochází k posílení rozvahy, vyššímu úvěrovému ratingu a za splnění určitých podmínek je možno využít i daňových zvýhodnění ve formě úrokového daňového štítu, kdy leasingové splátky jsou považovány jako daňově uznatelný náklad. Pokud plánujete uzavřít smlouvu o zpětném leasingu, je důležité vše dopředu zvážit a porovnat nabídky různých leasingových společností. Zpětný leasing je produkt, který může být využit ve všech sektorech. To znamená jak v oblasti průmyslu, dopravy či logistiky, tak v oblasti služeb.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí