Hypotéka na družstevní byt

štítek Realitní trh přečtete do minuty

foto: Dům financí

Snad každý úvěrový poradce se setkal s otázkou: „Můžu si vzít hypotéku na družstevní byt?“ Odpovědí je, že ano. Ale málokterý z klientů ví, na co se skutečně ptá.

Nemovitost může do hypotéky totiž vstoupit v několika rolích.

  1. jako účel – prokázání účelu je koupě nemovitosti
  2. jako zajištění úvěru – do katastru nemovitostí je vloženo zástavní právo
  3. kombinované obě předchozí role – zastavuji nemovitost, kterou kupuji

Co se týká družstevního bytu, tak může vystupovat pouze jako účel úvěru – konkrétně účel úvěru může být koupě družstevního bytu. To znamená, že si „můžu vzít hypotéku na družstevní byt“.

Protože nekupuji byt do svého vlastnictví, ale pouze podíl v bytovém družstvu, nemůže být družstevní byt použit jako zajištění úvěru. Pouze v případě, že by družstvo povolilo vklad zástavního práva, což je velmi teoretická možnost, protože je nutné získat souhlas celého družstva, je možné družstevním bytem ručit.

Možnosti financování koupě družstevního bytu jsou následující:

  1. zajistit hypoteční úvěr jinou nemovitostí v osobním vlastnictví
  2. použít úvěr nebo více úvěrů ze stavebního spoření – ale od určité výše úvěru vyžadují stavební spořitelny také zajištění úvěru nemovitostí, kde samozřejmě také nelze použít družstevní byt
  3. použít předhypoteční úvěr – pokud bude byt převeden do osobního vlastnictví, pak lze čerpat předhypoteční úvěr. Když je byt v osobním vlastnictví, můžeme zažádat o klasickou hypotéku, jejíž účel bude splacení předhypotečního úvěru.

POZOR!!!! Předhypoteční úvěr může trvat maximálně 12 měsíců. Převoditelnost bytu do osobního vlastnictví musí být tedy do jednoho roku.

Jana Divišová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí