Home-office není pro každého

štítek Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Dominika Zíková, Dům financí

Na první pohled vypadá možnost pracovat významnou část pracovního týdne z domova velmi lákavě, ale tento způsob práce nevyhovuje všem a nemusí být vždy pro zaměstnance dobrým řešením. Home-office vyžaduje vysokou vlastní samostatnost, zodpovědnost, rozhodnost a důslednost.

Někteří zaměstnanci nemohou z různých osobních, rodinných či zdravotních důvodů být delší dobu v práci a uvažují o čerpání dlouhodobého neplaceného volna. Zkušení personalisté nechtějí o výkonné zaměstnance přijít a jednou z možností, jak udržet zaměstnance alespoň částečně stále v akci je umožnění práce z domova. Home-office sice nejde vykonávat u všech profesí, ale pokud to jde, tak je to zajímavé řešení pro zaměstnavatele i zaměstnance. Díky moderním technologiím může zaměstnanec vykonávat některé pracovní činnosti i v zahraničí.

Časová úspora

Při práci z domova dochází k výrazné časové úspoře díky odpadnutí dopravy do práce a z práce. Samotná práce se však vždy musí udělat. Někteří zaměstnanci díky domácí pohodě dokážou některé pracovní úkoly zvládnout rychleji a lépe než by tomu bylo na pracovišti, v takových případech díky práci z domova získávají rovněž časový náskok. Velkou výhodou je možnost přizpůsobení práce časovým potřebám, lze pracovat např. několik hodin brzy ráno a následně večer nebo přes noc. Home-office umožňuje skloubit práci s rodinnými potřebami.

S čím počítat při práci z domova?

Při práci z domova je nutné dodržovat stanovený pracovní harmonogram a mít vše velmi přesně naplánované. Zaměstnanci bez dostatečné vlastní kontroly mají při práci z domova problémy se zvládnutím pracovních termínů. Vysoká orientace na pracovní výsledek je při práci z domova nutností, v opačném případě se mohou zaměstnanci dostávat do značného časového presu. Zaměstnanci, kterým však home-office vyhovuje, jsou většinou velmi výkonní a spokojení, což se pozitivně odrazuje na jejich pracovní kreativitě. V takových případech je home-office výhodný nejenom pro zaměstnance, ale i pro zaměstnavatele.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí