Proč nelze zvýšit předčasný důchod?

štítek Penze přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Výdělečnou činností nelze zvýšit předčasný důchod. Při odchodu do předčasného důchodu je totiž nutné počítat s tím, že výdělečná činnost je až do dosažení řádného důchodového věku omezena.

Předčasný důchodce nemůže současně pobírat předčasný důchod a k tomu mít vlastní příjem ze závislé činnosti nebo samostatné výdělečné činnosti zakládající účast na nemocenském pojištění. Zjednodušeně řečeno z takového příjmu nesmí vznikat zákonná povinnost platit sociální pojištění. Není možné pracovat ani na zkrácený úvazek, neboť z hrubé mzdy na zkrácený úvazek se sociální pojištění platí vždy.

V praxi si tedy může předčasný důchodce přivydělávat k vlastnímu předčasnému důchodu např. na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční mzdou 10 000 Kč a méně nebo dohodu o pracovní činnosti s hrubou měsíční odměnou 2 999 Kč a méně. V případě, že by předčasný důchodce měl příjem zakládající účast na nemocenském pojištění, tak by mu po dobu takové práce nenáležela výplata předčasného důchodu.

Omezení platí do řádného důchodového věku

Jakmile předčasný důchodce dosáhne řádného důchodového věku, tak si může již libovolně přivydělat a mít i např. nadprůměrný příjem ze zaměstnání na dobu neurčitou. Příjmové omezení tedy platí jenom do dosažení vlastního řádného důchodového věku. Následná výdělečná činnost, ze které je placeno sociální pojištění, v řádném důchodovém věku se již tedy hodnotí pro účely zvýšení důchodu.

Praktický příklad

Předčasnému důchodci Liborovi chybí do dosažení řádného důchodového věku 2,5 roku. Pan Libor si k předčasnému důchodu přivydělává na dohodu o provedení práce pro dva různé zaměstnavatele s hrubou měsíční odměnou 10 000 Kč. Pan Libor neplatí ani z jedné dohody o provedení práce sociální pojištění, proto může současně pobírat předčasný důchod a odměnu, ale nemá nárok na zvýšení důchodu. Práce, ze které není odváděno sociální pojištění, se pro účely zvýšení důchodu nehodnotí.

Petr Gola

Další články k tématu Zvýšení důchodu

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí