Blízkost bydliště je výhodou

štítek Realitní trh čtení na 2 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Ceny nemovitosti na trhu se v jednotlivých krajích a městech značně liší, stejně tak se liší průměrný výnos z nájmu. Investice do nemovitosti v blízkosti bydliště však přináší řadu výhod. Vlastnit a pronajímat byt ve vzdáleném kraji může znamenat problémy a vyžadovat vysokou časovou náročnost.

V případě dlouhodobého nájmu serióznímu nájemci nemusí mít majitel nemovitosti téměř žádné starosti a pouze inkasuje každý měsíc na účet nájemné. V případě jakýchkoliv problémů může s nájemcem vše vyřešit k oboustranné spokojenosti po telefonu. To je však ideální stav, se kterým rozhodně nelze počítat. Nájemníci se zpravidla častěji střídají a v takových případech je blízkost pronajímaného bytu od bydliště velkou výhodou.

Osobní prohlídka je důležitá

Přestože lze veškeré starosti s hledáním a výběrem nového nájemníka svěřit realitní kanceláři, tak je vhodné s makléřem spolupracovat a osobně u prohlídek být. S nájemníkem by případné problémy v budoucnu řešil vždy majitel nemovitosti, proto není nutné vždy podepsat smlouvu s prvním zájemcem. Výběr nájemníka se nevyplatí v žádném případě podcenit. Dobré reference jsou rozhodně ku prospěchu. Řešit problémy s neplatičem nebo s nájemníkem nedodržujícím domovní řád není nic příjemného a výnos z pronájmu je následně nižší než se plánovalo, což může mít dopad na rodinné hospodaření.

Majetek přináší starosti

Dobré vztahy s ostatními majiteli bytů v domě jsou pro dlouhodobé úspěšné pronajímání nemovitosti rozhodně přínosné, proto je vhodné se účastnit schůzí a podílet se na řízení domu a vědět, jaké jsou finanční plány do příštích let apod. Pronajímat nemovitost v relativní blízkosti bydliště výrazně šetří čas, neboť vlastnictví každého majetku s sebou přináší starosti. Při střídání nájemníků je vhodné provést vždy základní úklid a údržbu, aby byl opět atraktivní pro další zájemce a cena mohla být vyšší. Základní úpravy přitom zvládne většina pronajímatelů svépomoci (např. velký úklid, malování), čímž výrazně ušetří oproti situaci, kdyby se za tyto služby platilo.

Nezapomeňte na pojištění

Majitelé nemovitosti by vždy měli mít sjednáno kvalitní pojištění majetku a odpovědnosti u pronajímané nemovitosti. Smlouvu je vhodné uzavřít co nejdříve po přepisu koupené nemovitosti na katastrálním úřadu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí