Státní podpora u penzijních produktů

štítky Penze Sociální dávky Spoření čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Spoření lidí na důchod v penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření podporuje stát formou státního příspěvku. Výše měsíčního státního příspěvku záleží na měsíčním vkladu na smlouvu.

Státní podpora je u penzijního připojištění i doplňkového penzijního spoření stejná. Aby vznikl nárok na státní podporu, tak měsíční vlastní vklad na smlouvu musí činit minimálně 300 Kč. Nárok na maximální měsíční státní podporu ve výši 230 Kč náleží, když měsíční vklad na smlouvu činí 1 000 Kč a více.

  • Při vlastní úložce na smlouvu činí státní podpora 90 Kč.
  • Jestliže měsíční úložka na smlouvu je vyšší než 90 Kč a nižší než 1 000 Kč, potom státní příspěvek činí 90 Kč + 20 % z částky přesahující 300 Kč.
  • Když je měsíční úložka na smlouvu 1 000 Kč a více, tak činí státní příspěvek 230 Kč.

I děti mohou dostávat státní podporu

Státní podporu zasílá stát na smlouvy čtvrtletně. Nárok na státní podporu mají v rodině všichni členové, kteří mají sjednánu smlouvu. Doplňkové penzijní spoření mohou mít uzavřenu i děti.

Praktický příklad

V rodině Veselých mají smlouvu o doplňkovém penzijním spoření uzavřenu oba rodiče i obě děti. Na každou smlouvu zasílá pan Veselý každý měsíc 1 000 Kč. Měsíční státní podporu ve výši 230 Kč obdrží všichni čtyři. Za rok obdrží rodina Veselých souhrnnou státní podporu ve výši 11 040 Kč.

Rozhodující je sjednaná částka na smlouvě

Pro účely státního příspěvku u stavebního spoření je možné peníze na smlouvu zaslat dopředu nebo jednorázově koncem roku. U příspěvků na penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření je rozhodující sjednaná výše vlastního měsíčního vkladu na smlouvu. Při zlepšení finanční situace je nutné si smluvně ošetřit zvýšení vlastního měsíčního vkladu. Pokud tomu tak není, tak je státní podpora zasílána dle nižší sjednané částky na smlouvu.

Praktický příklad

Paní Sýkorová si spoří v doplňkovém penzijním spoření 700 Kč, měsíční státní příspěvek činí 170 Kč (90 Kč + 20 % z  (700 Kč – 300 Kč). Paní Sýkorová si sama od sebe začne posílat na smlouvu 1 000 Kč, státní příspěvek však bude stále 170 Kč. Aby měla paní Sýkorová nárok na státní příspěvek 230 Kč měsíčně, tak si musí zvýšení státního příspěvku s penzijní společností smluvně ošetřit, jedná se o jednoduchou administrativní záležitost.

Petr Gola

Další články k tématu Třetí důchodový pilíř

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí