Zkrácený úvazek je „in“

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Finance hrají v životě velmi důležitou roli. I přes nižší mzdové ohodnocení je však v praxi zaměstnanci velmi žádaný zkrácený úvazek. Zkrácený úvazek je pro zaměstnavatele možností, jak přilákat do firmy talentované studenty, udržet ve firmě schopné penzisty nebo jak umožnit skloubení kariéry a péče o děti rodičům s malými dětmi. Jaké jsou výhody zkráceného úvazku oproti dohodě o provedení práce?

Z hrubé mzdy ze zkráceného úvazku se vždy odvádí sociální pojištění a zdravotní pojištění. Když má zaměstnanec u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani, tak má nárok na daňovou slevu na poplatníka ve výši 2 070 Kč a případně další daňové slevy (např. na studenta) či daňové zvýhodnění.

Zkrácený úvazek a státní dávky

Z dohody o provedení práce se neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění (ani zaměstnanec ani zaměstnavatel), pokud je hrubá měsíční odměna 10 000 Kč a méně. Když je hrubá měsíční odměna do limitu, tak práce na dohodu o provedení práce nezakládá nárok na nemocenské dávky a ani se tento příjem nehodnotí pro důchodové účely. Z hrubé mzdy na zkrácený úvazek se vždy platí sociální pojištění, proto taková práce zakládá účast na nemocenských dávkách a tento příjem se hodnotí pro důchodové účely a započítává se do doby pojištění.

Mzda na zkrácený úvazek může být stejně vysoká

Někteří zaměstnavatelé svým zaměstnancům hrubou měsíční mzdu nezvyšují, ale při stejně vysoké hrubé mzdě jim sníží pracovní úvazek. Zaměstnanec si finančně nepohorší a přitom má více volného času. Výkonnost a produktivita práce schopných zaměstnanců při snížení pracovního úvazku např. o hodinu denně klesne často velmi málo. Nejvýkonnější zaměstnanci jsou spokojení zaměstnanci. Zkrácený pracovní úvazek je cestou, jak vytvářet příznivé firemní pracovní klima. Moderní zaměstnavatelé dále umožňují svým zaměstnancům, kterým to povaha jejich práce alespoň trochu dovoluje, pracovat některé dny z domova. V takovém případě je však nutné mít dobře nastaveny firemní procesy, aby taková práce byla efektivní.

Zkušenosti se cení

Každoročně stoupá počet penzistů, kteří si chtějí k státnímu starobnímu důchodu přivydělat. Práce na zkrácený úvazek je často ideálním řešením. Pracovat na plný úvazek již většina penzistů nechce. Zkušení zaměstnanci mají v každé firmě své nezastupitelné místo, proto zkušení vedoucí pracovníci vítají, když jejich nejlepší zaměstnanci v důchodovém věku dále ve firmě pokračují alespoň na zkrácený úvazek a ještě dále předávají své znalosti a dovednosti mladším kolegům.

Petr Gola

Další články k tématu Mzdy v ČR

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí