Doklady pro mzdovou účetní

štítek Daně čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Mzdová účetní může při výpočtu daňové povinnosti zohlednit pouze vydokladované skutečnosti. Pro uplatnění daňových položek snižujících daňovou povinnost je nutné mzdové účetní doručit všechny potřebné potvrzení a doklady. Některé daňové slevy a daňové odpočty se přitom uplatňují pouze v ročním zúčtování daně.

Všichni zaměstnanci, kteří podepsali u zaměstnavatele prohlášení k dani, mají nárok na daňovou slevu na poplatníka ve výši 2 070 Kč. Pro uplatnění dalších daňových slev (např. na studenta, invaliditu) nebo daňového zvýhodnění na děti je nutné doručit příslušné doklady prokazující nárok na tuto daňovou slevu. Daňové zvýhodnění na děti může uplatnit pouze jeden z rodičů, proto je mimo rodný list dítěte potřeba doručit i potvrzení mzdové účetní druhého z rodičů, že daňové zvýhodnění neuplatňuje (popř. čestné prohlášení).

Sdělení zdravotní pojišťovny

Při nástupu do zaměstnání musí každý zaměstnanec sdělit mzdové účetní, u které zdravotní pojišťovny je pojištěn, aby mohla mzdová účetní zdravotní pojištění odvádět řádně a včas na účet správné zdravotní pojišťovny. Zaměstnanec je dále povinen oznamovat zaměstnavateli každou případnou změnu zdravotní pojišťovny do 8 dní. Případně vyčíslené penále z důvodu placení zdravotního pojištění na účet nesprávné zdravotní pojišťovny z důvodu neoznámení změny zdravotní pojišťovny může přitom zaměstnavatel požadovat po zaměstnanci.

Roční daňové slevy a odpočty

Jestliže zaměstnanec požádá svého zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování daně, potom musí mzdové účetní doručit do 15. února všechny doklady pro uplatnění daňových slev, které se uplatňují jednou ročně, nebo pro daňové odpočty na které má zaměstnanec nárok. V ročním zúčtování daně za rok 2017 lze mimo základní daňovou slevu na poplatníka uplatnit ještě tyto daňové slevy: slevu na manželku (manžela) s vlastními ročními příjmy nepřesahujícími 68 000 Kč ve výši 24 840 Kč, slevu na invalidní důchod prvního a druhého stupně ve výši 2 520 Kč, slevu na invalidní důchod třetího stupně ve výši 5 040 Kč, slevu na průkaz ZTP/P ve výši 16 140 Kč, slevu na studenta ve výši 4 020 Kč a školkovné, které činí na každé dítě maximálně 11 000 Kč.

Daňové zvýhodnění

Mimo daňové slevy a daňové odpočty (např. odpočet zaplacených úroků z hypotéky, odpočet zaplacených příspěvků na penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření, odpočet životního pojištění) může jeden z rodičů uplatnit daňové zvýhodnění na děti. Za celý kalendářní rok 2017 činí daňové zvýhodnění na první dítě 13 404 Kč, na druhé dítě 19 404 Kč a na třetí a další dítě 24 204 Kč.

Petr Gola

Další články k tématu Administrativa v práci

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí